2006-06-17 (lördag)
God middag som tar ca en timme och tjugo minuter att tillaga.
400 g | blandfärs |
ris (till 4 pers.) | |
1 msk | finhackad gul lök |
1 msk | potatismjöl |
4 msk | ströbröd |
1½ dl | vatten |
1 st | ägg |
1 tsk | salt |
1½ krm | svartpeppar |
—– | |
lite | matlagningsolja (att steka i) |
1 st | gul lök |
1 brk | hela tomater, PRIDE |
1 msk | chilisås, Felix |
lite | svartpeppar |
lite | salt |
lite | strösocker |
2 brk | ananasringar (á 220 g netto) |
- Skala löken. Finhacka 1 msk. Grovhacka resten.
- Blanda 4 msk ströbröd, 1 msk potatismjöl och 1½ dl vatten. Låt svälla minst 10 minuter. Rör om då och då.
- Koka riset.
- Dela de hela tomaterna i mindre bitar.
- Rör ner ägg, salt, peppar samt 1 msk finhackad lök i ströbrödsblandningen. Lägg i köttfärsen och blanda väl.
- Fräs den grovhackade löken i lite olja. Låt den bli mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt tomatburken, chilisåsen samt en ananasring i små bitar. Låt puttra ett par minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
- Forma färsen till 8 biffar (lite mer än 3/4 dl färs/biff) och stek några minuter på varje sida.
- Dela de resterande ananasringarna i mindre bitar.
- Servera biffarna med kokt ris, tomatsalsa och ananasringar.
Sonen, 3 år: Tycker om ris och ananas. Åt en hel del.
Dottern, 5 år: Äter allt utom salsan. Inte överförtjust i ris men äter det ändå.
Pappan: Tyckte om allt. Äter mer än han borde.
Mamman: “Salsan var jättegod. Färsbiffen var alldeles för smaklös för min smak.”
Kommentar: Pappan och dottern var nöjda och glada. Sonen och mamman var inte så imponerade av biffarna.
Sonen på 4,5 år älskade biffarna. Åt inte salsan. Äter vanligtvis inte så mycket ris.