2006-07-21 (fredag)
Runt tre timmar tar det att tillaga 10 grillspett om man grillar dem i två omgångar.
12 st | grillspett av trä (ifall något går sönder) |
50 st | oxgrytbitsskivor, ca 1 ½ cm tjocka |
grillolja allround, Santa Maria | |
grillkrydda, Santa Maria | |
40 st | nypotatisar / färskpotatisar, små |
2 st | gul lök |
3-5 st | paprikor, valfri färg |
några | plommontomater |
en bit | gurka |
några blad | isbergssallad/sallad i kruka |
chilisås | |
(kaffegrädde) |
- Lägg grillspetten av trä i blöt ca en timme.
- Skrubba och koka nypotatisen i ca 10 min. Låt kallna.
- Lägg de 1½ cm tjocka oxgrytbitsskivorna i en skål. Häll grillolja över och vänd runt dem. Låt ligga och dra runt 40 minuter. Vänd då och då.
- Skala lökarna. Skär de halva lökarna i fyra klyftor.
- Skölj paprikorna. Skär dem i ungefär samma storlek som köttet och löken.
- Varva marinerat kött (5 bitar/spett), kalla potatis (4 st/spett), paprikabitar (5 st/spett) och de största bitarna av lökklyftorna (3 omgångar lökbitar/spett) på grillspetten som legat i blöt.
- Pensla grillspetten med lite grillolja. Krydda med grillkrydda.
- Grilla tills spetten har fin färg och är klara rakt igenom.
- Servera spetten med en blandad sallad och en klick chilisås.
Sonen, 3 år: Vill bara ha potatis med grädde.
Dottern, 5 år: Förtjust i potatisen och köttet. Åt även mycket gurka och tomat.
Pappan: “Mycket gott!”
Mamman: “Ganska starkt och extremt gott! Potatisarna blev väldigt lyckade och köttet var mört och numsigt.”
Kommentar: 10 grillspett är lite i överkant till 4 pers men eftersom det endast får plats 5 spett i vår lilla grill, vilket är för lite, så kan man lika gärna maxa grillen även andra rundan.