2006-10-19 (torsdag)
Omständig men mycket god rätt som tar ca 2 timmar och 10 minuter att tillaga.
600 g | sjömansbiff |
4 st | gula lökar, normalstora |
ca 13 st | potatis, medelstora |
salt | |
svartpeppar, grovmalen | |
5 dl | vatten |
1 st | köttbuljongtärning, Knorr |
sallad/grönsaker |
- Dela köttet i mindre bitar.
- Skala och skär löken i tunna skivor.
- Bryn, krydda och tag upp köttet ur stekpannan.
- Häll i vattnet i pannan, koka upp, lägg i och lös upp buljongtärningen.
- Häll upp skyn i en skål eller liknande.
- Stek löken.
- Skala under tiden potatisarna och skär dem i halvtjocka skivor.
- Varva potatis, kött och lök i en vid gryta. Börja och sluta med potatis. Salta lite på potatisen.
- Häll på skyn.
- Koka under lock på svag värme ovanpå spisen tills potatisen är mjuk och köttet är mört, ca 45 min.
Sonen, 4 år: Smakar tappert en liten köttbit, som han spottar ut med en plågad min. Vågar sig trots det på att även smaka potatisen, som går ett lika grymt öde till mötes. Sonen åt ingen middag.
Dottern, 5 år: Hon sade att både potatisen och köttet var gott. Trots det var det nästan bara grönsaker och sky som försvann från tallriken.
Pappan: En av hans (många) favoriträtter.
Mamman: “God husmanskost som lätt slinker ner.”
Kommentar: Ursprungsreceptet hittade jag i Rabén & Sjögren:s “Vår Kokbok”. Det är här, som vanligt, lite förändrat.