2006-12-03 (söndag)
250 st härligt kryddiga pepparkakor.
300 g | smör/margarin |
5 dl | socker |
1 dl | ljus sirap |
2 dl | vatten |
1-2 msk | ingefära |
2 msk | kanel |
1-2 msk | malda nejlikor |
1 msk | mald kardemumma |
1 msk | bikarbonat |
1,6 liter | vetemjöl |
———- | |
2 dl | florsocker |
½ st | äggvita |
lite | ättikssprit |
- Rör fett, socker och sirap mjukt med elvispens degknådare.
- Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat och arbeta in mjölet väl.
- Låt degen vila på sval plats minst 12 timmar eller gärna 1-2 dygn invirad i plastfolie.
- Kavla ut degen tunt, en bit i taget, på mjölat bakbord och ta ut kakor.
- Grädda i 200 grader ca 5 minuter mitt i ugnen. Låt kallna på plåten.
- Kakor som ska ätas genast kan garneras med kristyr. (Blanda ihop florsocker, äggvita och några droppar ättikssprit och rör kristyren jämn och blank.)
Sonen, 4 år: “Jag är en pepparkaksgubbe.” Duktig på att baka, men inte så förtjust i att äta dem.
Dottern, 6 år: Duktig på att både baka och vräka i sig pepparkakor.
Pappan: Är inte så glad för pepparkakor överhuvudtaget, men gjorde en rund kaka med hål i för den goda sakens skull.
Mamman: “Jag tycker väldigt mycket om pepparkakor, speciellt dessa. De är lite kryddigare än många andra färdigköpta.”
Kommentar: Detta är ett väl beprövat gammalt recept som jag hittat i en av min mors gamla tidningar. Brukar bli mycket deg över, så i år gjorde jag bara en halv sats.
(Andra bloggar om: recept, kakor, pepparkakor, jul, familj, barn)