2007-05-12 (lördag)
God gryta med smak av curry och ananas som tar ca en timme att tillaga.
ca 500 g | skinkgrytbitar |
lite | flytande Milda |
lite | salt |
1 st | gul lök |
1 st | röd paprika |
3 msk | vetemjöl |
ca ½ tsk | curry |
ca 1 dl | vatten |
2 dl | standardmjölk |
1-1½ dl | ananasspad (= 1 brk ananasringar, 220 g, Del Monte) |
1 st | köttbuljongtärning, Knorr |
1 tsk | soja, Kikkoman |
1/4 tsk | paprikapulver |
½ krm | svartpeppar, grovmalen |
4 st | ananasringar (= 1 brk ananasringar, 220 g, Del Monte) |
——– | |
4 port. | ris |
ett antal | broccolibuketter, frysta, Findus |
1 brk | ananasringar, 220 g, Del Monte |
(ketchup) |
- Koka riset.
- Skölj och grovhacka paprikan.
- Skala och finhacka löken.
- Strimla köttet och bryn det i omgångar i en stekpanna med lite flytande Milda.
- Salta lite lagom på köttet och ta sedan upp det.
- Fräs lök och paprika i ytterligare lite flytande Milda.
- Ta bort stekpannan från plattan och lägg i köttet, pudra över mjöl och curry. Blanda noga.
- Tillsätt vatten, mjölk och ananasspad. Ställ tillbaka stekpannan på plattan.
- Smula i buljongtärningen och rör ner soja och kryddor.
- Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 10 minuter.
- Klipp ananasskivorna i bitar och lägg i grytan. De ska inte kokas, bara bli varma.
- Koka broccolin.
- Servera Hawaiigrytan med kokt ris, broccoli och konserverade ananasringar.
Sonen, 4 år: Smakar inte grytan, men äter flera portioner ris med ketchup samt en hel del ananas (som inte varit i grytan).
Dottern, 6 år: Vägrade först att smaka något annat än “ren” ananas och broccoli. Efter lite trugande så smakade hon lite kött, som hon tyckte var jättegott. Innan hon var klar hade hon även ätit ganska mycket ris med ketchup.
Pappan: “Du har minskat mängden curry för varje gång du har gjort den, så nu börjar den bli riktigt god. Nu är den nog perfekt.” Tyckte verkligen om maten.
Mamman: “Håller med pappan om att grytan är godare nu när den smakar mer än bara curry. Broccolin passar in bland ananasen, curryn och paprikan. Inte dumt alls.”
Kommentar: Det ursprungliga receptet finns på icakuriren.se och innehåller bl.a. större mänger kryddor, vitlök, kinesisk soja m.m. Efter flera försök så har vi dock kommit fram till att den blir godast så här.
Mycket gott!! Jag och två kräsna söner på 6 och 9 år åt oss proppmätta.