2007-05-24 (torsdag)
Ännu en variant på hur man kan tillaga fläskytterfilé. Tar ca en timme.
ca 500 g | fläskytterfilé |
flytande Milda (att steka i) | |
salt | |
Piffi Allkrydda, Kockens | |
4 port. | ris |
3 dl | vispgrädde |
lite | soja, Colorit |
2 st | tomater |
- Koka riset.
- Putsa och skiva ytterfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor.
- Torka av och stek köttet några minuter på var sida. Krydda.
- Lägg ev. över en del köttbitar på ett annat stekjärn och stek dem färdiga. Detta om ni t.ex. har kräsna barn som inte vill ha kladdigt kött.
- Häll vispgrädden över köttet i det ursprungliga stekjärnet och låt puttra några minuter, tills köttet är klart.
- Tillsätt lite Colorit för färgens skull. Rör om ordentligt.
- Skölj och klyfta tomaterna.
- Servera ytterfilén med det kokta riset, gräddsåsen och tomatklyftorna.
Sonen, 4 år: Äter mycket ris inkletat i ketchup samt en väldans massa kött. Fick gurka istället för tomaterna. Såsen ville han inte heller ha.
Dottern, 6 år: “Blä, jag äter inte ris” var det första hon sade. Fick dock i sig en del när hon fick ketchup på. Resten av maten tyckte hon iallafall om.
Pappan: Det enda negativa han hade att säga om rätten var att såsen var mycket mäktig och gjorde att han snabbt kände sig fullproppad. Annars var det idel lovord.
Mamman: “Gott, gräddigt, smakrikt och betydligt saftigare än de vanliga, stekta ytterfilébitarna vi brukar ha. Mumsigt!”
Kommentar: Man kan säkert använda crème fraîche i stället för vispgrädde och då få en syrligare och mer intressant smak. Det finns dock vissa i familjen som vägrar låta mig testa min teori.
Steker svamp i kryddresterna och ha i en burk creme fraich. Häll över köttet eller ha det vid sidan! GOTT!!!
Helena, Det låter ju jättegott. Blir inte så ofta att det serveras svamp här eftersom jag är den enda som tycker om det, än då länge. Det blir nog till att testa detta ändå. Tackar.