2008-01-09 (onsdag)
God, klassisk soppa som tar en timme att tillaga.
3-5 st | potatisar |
1 st | purjolök |
1 st | gul lök |
lite | flytande Milda (att steka i) |
1 liter | vatten |
1½-2 st | hönsbuljongtärningar, Knorr |
3 msk | vispgrädde |
- Skala och skiva potatisen och den gula löken.
- Ansa, snitta, skölj och strimla purjolöken.
- Fräs lök och purjo, utan att det får färg, i lite flytande Milda i en stor kastrull. Blanda sedan även i potatisen.
- Fyll på med vatten, smula i buljongen och låt koka upp.
- Låt koka under lock tills potatisen kokat sönder, ca 20 minuter.
- Använd en potaisstöt för att göra soppan lite slätare. Låt potatisbitarna bli så små/stora du vill.
- Blanda till sist i vispgrädden.
- Servera soppan med någon form av bröd.
Sonen, 5 år: “Jag vill ha nåt annat.” sade han, men smakade soppan ändå. Med plågad min gav han tummer ner och sade: “Jag gillar inte när det är saker i soppan.” Inte helt oväntat.
Dottern, 7 år: “Mmm… det här är ju jättegott. Felet är att jag inte är sugen på soppa idag.” Inte heller hon åt någon soppa.
Pappan: Fick chansen att smaka soppresterna när han kom hem på kvällen, men han tog den inte. “Tycker du verkligen om soppor på riktigt?” var hans kommentar.
Mamman: “Smakar som en vanlig soppa med lök och potatis. Mycket god.”
Kommentar: Nästa gång gör jag bara halva mängden. Ingen mening med att trycka i sig en liter soppa på egen hand.
(Andra bloggar om: recept, mat, potatis, purjolök, soppa, lunch, barnfamilj)