2008-09-02 (tisdag)
God kycklingmiddag som uppskattades av hela familjen.
3-4 st | stora kycklingklubbor |
lite | Grillolja allround, Santa Maria |
lite | Grillkrydda, Santa Maria |
lite | flytande Milda |
3-4 st | bakpotatisar |
— | |
salt | |
vispgrädde | |
hackad gul lök | |
smör | |
sallad eller andra grönsaker |
- Tina kycklingklubborna om de är frysta. Skölj och torka dem med lite hushållspapper.
- Lägg kycklingarna i en stor skål och häll grillolja över. Gnid in dem och krydda rejält med grillkryddan. Låt de ligga och marineras i minst 30 minuter, vänd då och då.
- Smörj en ugnsform med lite flytande Milda. Lägg i kycklingarna med skinnsidan nedåt. Häll över resterna av marinaden. Ställ in i mitten av ugnen i 200 grader. Vänd dem efter ca 10 minuter. Häll eventuellt lite extra vatten i formen om det skulle behövas. Efter sammanlagt 30-40 minuter i ugnen så bör de vara klara. Kontrollera noga.
- Tvätta potatisarna och halvera dem. Pensla lite flytande Milda på dem och salta dem lätt. Baka potatisarna på ett galler i en ugnsform i mitten av ugnen i 225 grader ca 30-50 minuter, beroende på storlek.
- Servera kycklingklubborna tillsammans med de bakade potatisarna (som var och en får fylla med hackad lök, salt, grädde och/eller smör) samt någon form av sallad.
Sonen, 6 år: Älskar kyckling, speciellt det knapriga skinnet. Gnager i sig en hel del, dock inte en hel klubba. Äter även en hel del potatis och gurka.
Dottern, 7 år: Älskar bakad potatis. Tar dock inte så mycket kyckling.
Pappan: Tycker om bakad potatis men föredrar kycklingfilé framför klubborna, som han tycker smakar “tråkigt”. Skinnet tyckte han om i alla fall.
Mamman: “Väldigt gott!”
Kommentar: Killarna satt och gnagde i sig kycklingen direkt från benen medan tjejerna benade ur och delade sin kyckling i lagom bitar innan de började äta. Lättare och mindre kladdigt.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, potatis, kyckling, familj)