Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2008-10-02 (torsdag)
pita pitabröd

Recept på 16 hembakade pitabröd som tar ca två timmar att tillaga.

25 g jäst
5 dl 37-gradigt vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
  1. Smula jästen i en bunke. Häll över fingervarmt vatten och rör tills jästen löst upp sig.
  2. Häll i olja, salt och nästan allt mjöl.
  3. Rör ihop ingredienserna till en deg som släpper kanterna på bunken.
  4. Täck med bakduk och låt jäsa i ca en timme.
  5. Knåda degen ett tag på mjölat bakbord, tillsätt eventuellt lite extra mjöl om det behövs.
  6. Dela degen i 16 delar och rulla till bullar som får ligga och jäsa i ca 10 minuter.
  7. Platta ut bullarna lite försiktigt tills de är ca 12 cm i diameter eller ca 1 cm tjocka.
  8. Grädda bröden ca 6 minuter på varm, osmörad plåt mitt i ugnen i 275 grader.
  9. Låt pitabröden svalna mellan bakdukar.

Sonen, 6 år: Han sprang runt och dansade i köket när jag bakade, blev tydligen väldigt glad. Han tycker verkligen om pitabröd. 🙂
Dottern, 7 år: Även hon älskar pitabröd.
Pappan: Gav pitabröden högt betyg.
Mamman: “Väldigt lyckat försök. Mjuka, goda bröd med nygräddad smak. Går ej att jämföras med den färdigköpta varianten.”

Kommentar: Mycket uppskattat. Jag hade tänkt att frysa in de bröd som blev över, men vi beslutade oss för att äta upp dem dagen efter i stället. Det blir till att baka till frysen en annan gång. 🙂

Förslag till fyllning: Kyckling i pitabröd

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se