Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2008-10-11 (lördag)
hasselbackspotatis elefantöra

Enkelt fixad och mycket uppskattad mys-måltid.

6 st potatisar
lite smör/margarin (till formen samt att pensla och steka i)
lite salt
lite ströbröd
1 st elefantöra (utbankad biff)
lite svartpeppar, malen
1 st tomat
  1. Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur i ca en halvtimme innan det ska stekas.
  2. Skala potatisarna och skär dem i ganska tunna skivor, men inte helt igenom.
  3. Lägg potatisarna i en insmord ugnsform, pensla med t.ex. flytande Milda, sätt in dem mitt i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter. Ta ut dem några gånger och pensla och salta. Strö ströbröd över potatisarna när de nästan är klara.
  4. Torka av elefantörat och stek det ganska snabbt på en väldigt het stekpanna med smör/margarin. Det bör räcka med lite mindre än en minut per sida om man vill ha den halvblodig. Krydda med salt och peppar.
  5. Skölj tomaten och skiva den.
  6. Servera elefantörat tillsammans med hasselbackspotatis och tomatskivor.

Pappan: Mycket nöjd med både kött och potatis. Hoppade över tomaten.
Mamman: “Mmm… väldigt mört och gott kött. En béarnaisesås till hade varit pricken över i:et, men det fungerade så här också.”

Kommentar: Ibland kan det vara mysigt att ha en vuxenmiddag efter barnen lagt sig. Att slänga ihop några hasselbackspotatis som nästan sköter sig själv i ugnen medan man nattar barnen tar inte så många minuter.

Att hela elefantörat ligger på tallriken är lite missvisande och bara för fotots skull. Egentligen delade vi på köttbiten. Det var ju som sagt bara ett litet nattamål.

Uppdaterat: Detta är naturligtvis även en mycket passande middagsrätt för hela familjen. Öka då mängden potatis och kött och servera med sås och grönsaker enligt familjemedlemmarnas önskemål.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se