2008-11-05 (onsdag)
Recept på gräddiga blandfärsjärpar som tar ca en timme att tillaga.
ca 600 g | blandfärs |
1 dl | ströbröd |
1 st | ägg |
2 dl | vispgrädde (+ 3 dl till såsen, se nedan) |
salt | |
svartpeppar, malen | |
smör/margarin (att steka i) | |
—- | |
potatis (till 4 pers.) | |
3 dl | vispgrädde |
en skvätt | soja collorit |
lite | “Broccoli mexicana”, Findus (majs, broccoli, röd paprika) |
lingon (till serveringen) |
- Skala och koka potatisen.
- Blanda färs, ströbröd, grädde, salt och peppar till en jämn smet.
- Forma färsen till äggstora järpar. Lägg på ett vattensköljt skärbräde.
- Stek järparna i lite smör/margarin tills de är genomstekta.
- Koka ur stekjärnet med 3 dl grädde samt lite soja collorit, för färgen skull. Smaka ev. av med salt och peppar.
- Tillaga grönsakerna enl. instruktionerna på påsen.
- Servera järparna tillsammans med kokt potatis, gräddsås, kokta grönsaker samt en klick lingon.
Sonen, 6 år: Var inte så glad för järpen, men åt en halv. Grönsakerna tyckte han inte heller om. Däremot åt han en hel del potatis med vispgrädde.
Dottern, 7 år: Tyckte inte om järparna, men resten av maten fick godkänt.
Pappan: Tyckte om maten. Efter tre eller fyra järpar så klagade han dock på att det blev för gräddigt.
Mamman: “Mmmm… len och god, gräddig smak på järparna. Mycket goda! Såsen blev kanske lite väl fet, så det blir nog en vanlig brunsås nästa gång, men resten av maten fick toppbetyg av mig.”
Kommentar: Jag gjorde endast 10 st järpar av smeten, resten blev till en enda stor pannbiff. Använder man hela smeten borde det bli dubbelt så många järpar.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, järpar, blandfärs, grädde, familj, barn)