2008-12-04 (torsdag)
Fryst cheesecake med en smak av Philadelphiaost och krossade pepparkakor.
40 st | pepparkakor, Annas hjärtegoda original |
3 st | ägg |
3 dl | vispgrädde |
2 dl | strösocker |
2 tsk | vaniljsocker |
200 g | Philadelphiaost |
- Krossa pepparkakorna till små smulor. Använd hälften av dem till att täcka botten av en rund form med löstagbar kant.
- Skilj äggulorna från äggvitorna. Allt ska dock användas.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
- Vispa vispgrädden i en annan skål.
- Vispa äggulorna och sockret pösigt i en tredje skål. Blanda sedan även i vaniljnsockret och osten.
- Rör ner grädden i ägguleblandningen. Vänd sedan även ner äggvitorna.
- Häll blandningen i formen, över kaksmulorna.
- Strö över resten av kaksmulorna.
- Täck över formen med t.ex. aluminiumfolie och ställ in den i frysen i några timmar*.
- Servera den som den är eller tillsammans med clementinklyftor eller liknande.
Sonen, 6 år: “Får vi mer?” frågade han efter en tugga. Tyckte väldigt bra om den.
Dottern, 8 år: “Denna var god!” Åt lika glatt som sin bror.
Pappan: Tycker inte om cheesecake i vanliga fall och var därför inte intresserad av att provsmaka tårtan.
Mamman: “Mmmm… mycket god! Krämig glassmak och goda pepparkakor. Mycket lyckad kombination.”
Kommentar: *Några timmar kan betyda allt från fyra-sju och uppåt. Personligen tycker jag att den bör stå över natten innan man serverar den men det är ju en smaksak.
Själva receptet är mitt vanliga cheesecake-recept där jag helt enkelt bytat ut chokladkakorna mot pepparkakor och därigenom fått en lite mer julig variant. Ibland behöver man inte göra det så komplicerat. 🙂
Först hade jag tänkt köpa en billig burk pepparkakor eftersom de “bara” skulle krossas, men som tur var så tänkte jag om och köpte några som jag vet att hela familjen tycker om. Hela slutresultatet hänger ju på att man använder goda pepparkakor. Välj m.a.o. din egen personliga favorit.
(Andra bloggar om: recept, tårta, cheesecake, pepparkakor, barn, familj, jul)
Vilket smidigt recept och det ser jätte gott ut!!! Det ska testas någon dag!
Lät väldigt gott och juligt! Måste testas! Jag gillar förresten verkligen din sida. Den känns originell, speciellt eftersom du skriver vad alla i familjen tycker om det ni lagar. En annan julig cheesecake med pepparkakor som jag älskar är denna: http://www.saltpeppar.se/recipies.php?id=139. Men den lär man gilla ädelost (som jag älskar) för att tycka om.
Mmmm, vad gott det ser ut, och passar perfekt till nästa helgs julfika.
Har ett tips på en skoj blogg som ger traditionella julrecept varje dag http://www.grandilund.se/index.php/category/matodryck/
Hälsningar Mamma Mat
Åhhhh som jag har letat efter ett recept på en frusen cheescake med pepparkakor. Jag lånar helt enkelt med mig detta recept.
Hoppas ni tycker om receptet lika mycket som vi gör. Det blir garanterat en till innan jul. 😀
Hittade precis hit, men gud vilken bra blogg & jättekul att se vad barnen tyckte om maten..har själv tre ganska kräsna barn=)
Helena, Roligt att du tycker om bloggen. 😀
En stor anledning till att jag tog med barnens kommentarer från början var för att jag enkelt skulle kunna gå in på sidan och se vad de tycker om. Detta fungerade så klart inte eftersom deras älsklingrätter ena dagen smakar “blä” en annan dag o.s.v., men det är ganska roligt att läsa i alla fall. 😀
Låter jättegott. Hela familjen kommer hit på julafton o jag har letat efter ett recept på cheescake m pepparkaor att ha till efterrätt. Tror att jag har hittat en vinnare 🙂
Hej! Ett tips är att ta lite koncentrerad apelsinjuice i smeten.. mmmm…
Blir ännu mer julig då. Jag brukar ta ca 2 msk ev mer om man tycker om mkt apelsinsmak. God Jul!
Magdalena, hoppas att det blir uppskattat och ni får en riktigt trevlig jul. 🙂
maria, det låter inte dumt. Det ska jag testa nästa gång. Tack. 🙂
Brukar göra den till efterrätt på julafton. Ett tips är att dekorera den med köpta marsipantomtar, eller noblesse-hjärtan som jag såg att det fanns nu!
Äntligen en lättlagad frusen cheesecake med pepperkakor! tänkte testa att blanda i lite kallt starkt chaite eller saffran i “glassen”.
Tack för ett bra recept! Står i frysen nu! God Jul!
[…] något fräscht (alltså ingen tung äggost eller gräddig ris a´la Malta) så då gjorde jag en pepparkakscheesecake. Till mig gjorde jag en i princip likadan fast pepparkakskrosset byttes mot hackad mandel, kokos […]
[…] fanns det gott om, vi slopade den klassiska glassbomben och gjorde allas favoriter istället. Frozen cheesecake, vaniljpannacotta och själv fick jag satsa på chokladsufflé (ur Annika Rognebys bok: Bakglädje […]
Har bakat klart och formen av ett hjärta …. har gjort den förut och jag älskar den och använder smothie blender för att krossa kakorna … kalas till min systerson