2008-12-08 (måndag)
Enkelt receptet på julgodis: 28 st chokladpraliner med nougatfyllning.
50 g | nougat, Odense |
100 g | ljus choklad, Odense, 36% kakao |
100 g | mörk choklad, Odense, 55% kakao |
28 st | knäckformar |
- Skär nougaten i fyra strängar och dela varje sträng i sju bitar. Rulla till 28 små nougatkulor.
- Riv den ljusa chokladen och smält den försiktigt i vattenbad*.
- Häll lite smält choklad i bottnen av 14 av knäckformarna.
- Lägg en nougatkula på varje chokladbotten. Fyll på med resten av den smälta, ljusa chokladen.
- Upprepa proceduren från punkt två, fast nu med den mörka chokladen.
- Låt pralinerna stelna och förvara dem sedan i kylskåp.
Sonen, 6 år: “Jättegott. Får vi en till?” Klart godkänd.
Dottern, 8 år: “Mmm… En till?” Tyckte om dem.
Pappan: Inte så förtjust i nougat. Hoppar gärna över.
Mamman: “Chokladen är i sötaste laget. Passar förmodligen bättre med Marabou mjölkchoklad eller liknande i stället för Odense.”
Kommentar: *Vattenbad: Koka upp lite vatten. När vattnet kokar tar du bort kastrullen från plattan och tar av locket. Lägg ca 2/3 av den rivna chokladen i en skål som placeras ovanpå kastrullen. Rör tills chokladen smält. Sedan tas skålen bort från kastrullen och resten av den rivna chokladen blandas i. Rör tills allt smält.
Att göra eget julgodis är väldigt skojigt. Bäst blir det dock om man väljer goda råvaror. Odenses choklad var en aning sliskig för min smak. Det blir till att testa ett annat märke nästa gång.
(Andra bloggar om: recept, godis, julgodis, jul, choklad, barn, praliner)
Tack för kommentaren. Det är jättekul när din blogg är en av dem som jag alltid följer 🙂