2008-12-15 (måndag)
Recept på knäck med hackad mandel. En god klassiker bland julgodiset.
1½ dl | strösocker |
1½ dl | vispgrädde |
1½ dl | ljus sirap |
0,75 dl | hackad sötmandel (30 st) |
- Blanda strösocker, vispgrädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.
- Låt blandningen koka tills den är ca 120 grader eller klarar av kulprovet, dvs att bli rullad till en boll om den droppas ner i ett glas med kallt vatten. Rör ofta.
- Ta kastrullen från plattan och rör ner de hackade sötmandlarna.
- Häll upp smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar. Den stelnar snabbt.
- Låt knäcken stelna.
- Lägg dem i burkar med lock med smörgåspapper mellan lagren. Förvara svalt.
Sonen, 6 år: “Världens godaste knäck!” Tyckte väldigt bra om godiset.
Dottern, 8 år: “Goda!” Även hon tyckte om knäcken.
Pappan: “Jag älskar knäck!” (Han borde dock inte äta dem eftersom han inte tål mandel, men det hindrar honom inte.)
Mamman: “Mycket goda! Ingen risk att dessa är kvar till jul.”
Kommentar: Denna gången gav receptet 44 st knäck och tog lite mer än en timme att tillaga + tid att stelna. Det brukar ta mycket längre tid när jag kokar knäck eftersom jag tydligen har för vana att ha för låg värme. Denna gången hade jag lite högre värme och det gick betydligt snabbare.
För de som inte tål mandel så rekommenderar jag receptet på knäck utan nötter. Även det mycket gott. Innehåller varken mandel eller ströbröd.
(Andra bloggar om: recept, godis, julgodis, knäck, jul, barn, familj)
En knäckälskare som jag är glad att jag tål mandel. Nötter tål jag desvärre inte 🙁
Anna, Eftersom min man är överkänslig mot både mandel och nötter så blir det automatiskt att man klumpar ihop dem, trots att de inte är släkt. För andra kan det däremot göra en enorm skillnad. Tack för påpekandet.
Åh! Din sida hamlar bland favoriterna o imorgon blir det massa julbak! 🙂
Kram Miia. 🙂