2008-12-17 (onsdag)
God, panerad rödspätta med citronsås. Klar på ca en timme.
potatis (till 4 pers) | |
4 st | rödspättafiléer, frysta |
1 st | ägg |
lite | ströbröd |
salt | |
vitpeppar, malen | |
lite | smör (att steka i) |
—– | |
2 dl | crème fraiche |
2 dl | mjölk |
1 st | fiskbuljongtärning |
3 tsk | pressad citron |
salt | |
svartpeppar, malen | |
—– | |
några | broccolibuketter, frysta, Findus |
- Tina spättorna om de är frysta.
- Skala och koka potatisen.
- Vispa upp ett ägg i en vid skål. Häll upp ströbröd på en tallrik.
- Doppa spättorna i det uppvispade ägget och vänd dem sedan i ströbrödet. Salta och peppra. Låt vila ett tag.
- Stek spättorna gyllenbruna i stekpanna i lite smör på medelvärme, några minuter per sida.
- Lägg broccolibuketterna i en kastrull, täck med kallt vatten och salta lätt. Låt koka 1-2 minuter. Häll i 1 dl kallt vatten och låt stå ca 5 minuter med locket på innan du häller av vattet.
- Tillaga citronsåsen: Blanda crème fraiche, mjölk, buljongtärning och citronsaft i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning och smaka av med salt och svartpeppar. Såsen ska ej koka, endast värmas upp.
- Servera rödspättafiléerna med kokt potatis, hemlagad citronsås och kokt broccoli.
Sonen, 6 år: Hoppar över citronsåsen och broccolin. Äter 1 ½ spätta samt en massa potatis med mjölk på. Mycket nöjd.
Dottern, 8 år: Även hon hoppade över citronsåsen, allt annat åt hon. Rödspättan smakade hon dock bara en liten bit utav, var inte sugen på fisk idag tydligen.
Mamman: “Mmmm…. mycket god middag. Nästa gång får jag inte glömma att köpa citron, saknade den obligatoriska citronskivan.”
Kommentar: Roligt att barnen numera äter en hel del fisk. Konstigt dock att dottern inte var intresserad av rödspättan som annars är hennes favoritfisk. God var den i alla fall.
(Andra bloggar om: recept, mat, barn, fisk, matblogg, middag, rödspätta)
Ser riktigt gott ut. 🙂
Glömde säga att jag ofta är här, men aldrig kommenterat. Lovar bättring på den fronten nu.
Jag gillar att du alltid skriver ut vad varje familjemedlem tycker. Bra idé och intressant.
Jag har den erfarenheten att barn slutar äta såser vid ca 3 års åldern och börjar att äta igen vid 10 års åldern. Idag ska jag laga den här rätten jag kommer att använda lite riven citronskal i såsen.
[…] – Rödspätta med citronsås, potatis och broccoli ytterligare ett rensa kyl och frys recept för […]
[…] internet: Tacolåda och Rödspätta med citronsås, potatis och broccoli är för mig två nya recept som jag hittat på […]
[…] Söndag – Rödspätta med citronsås, potatis och broccoli […]
[…] Tisdag – Rödspätta med citronsås, potatis och broccoli […]
[…] – Rödspätta med citronsås, potatis och broccoli ytterligare ett rensa kyl och frys recept för […]
[…] Fredag – Rödspätta med citronsås, potatis och broccoli […]
[…] Tisdag – Rödspätta med citronsås, potatis och broccoli […]
[…] Tisdag – Rödspätta med citronsås, potatis och broccoli […]
[…] – Rödspätta med citronsås, potatis och broccoli ytterligare ett rensa kyl och frys recept för […]