2008-12-29 (måndag)
Goda finska piroger av rågmjöl och med risgrynsfyllning.
Gröten: | |
3 dl | vatten |
1,5 dl | grötris |
6 dl | mjölk |
1 tsk | salt |
1 st | ägg |
ca 10 g | smör |
— | |
Pirogdegen: | |
2 dl | vatten |
1 tsk | salt |
1 msk | smält smör |
2½ dl | vetemjöl |
2½ dl | fint rågmjöl |
— | |
Pensla pirogerna med följande innan ugnen: | |
½-1 st | ägg |
3-4 msk | mjölk |
— | |
Pensla pirogerna med följande efter ugnen: | |
lite | smält smör |
lite | vatten |
- Gröten: Koka upp vatten, tillsätt grötriset och koka tills vattnet sugits upp, d.v.s. ca 10 minuter.
- Häll i mjölken och låt koka tills gröten är halvklar, d.v.s. i 20-25 minuter. Låt stå en stund.
- Rör ner salt, ägg och smör i gröten.
- Pirogerna: Häll vatten, salt och smält smör i en bunke.
- Tillsätt vetemjölet och det fina rågmjölet, lite i taget, i bunken.
- Arbeta ihop till en fast och smidig deg. (Jag använde en hel del extramjöl av båda sorterna för att få degen att sluta klibba.)
- Kavla ut degen lite halvtjockt på mjölat bakbord. Ta ut runda kakor med hjälp av ett dricksglas.
- Mjöla eventuellt de runda kakorna innan du kavlar ut dem så tunt du kan, helst med en pirogkavel.
- Lägg de tunna degplattorna på en plåt med bakplåtspapper och lägg en klick av gröten på varje platta.
- Vik in degen mot mitten (lämna en bit öppen) och nyp samman degen till små veck.
- Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk innan de gräddas i ugnen.
- Grädda pirogerna i mitten av ugnen ca 15 minuter i 300 graders värme. (Min ugn går bara upp till 275 grader och mina piroger var så små att de var klara på 9 minuter.)
- Pensla pirogerna tunt med smält smör blandat med vatten när du tagit ut dem ur ugnen.
- Låt pirogerna svalna på galler under bakduk.
- Servera de Karelska pirogerna tillsammans med äggsmör, se receptet på äggsmör, som en liten lunch eller ett mellanmål.
Sonen, 6 år: Vägrar smaka.
Dottern, 8 år: “De är jättegoda, mamma!” utbrister hon när hon ätit några tuggor. Åt ett antal piroger, hade kunnat äta ännu fler. Även äggsmöret tyckte hon om.
Pappan: Vill inte smaka.
Mamman: “Mycket goda! Mjuka men ändå knapriga, lagom lite risfyllning och en oerhört god, nybakad smak. Äggsmöret var naturligtvis pricken över i:et. Pirogerna blev i minsta laget, men smakmässigt var de väldigt lyckade.”
Kommentar: Detta var första gången jag bakade piroger och de blev mindre än vad jag väntat mig men mycket goda. Egentligen ska en sats gröt tydligen räcka till ca 20 piroger och en sats deg räcka till ca 15 piroger. Jag gjorde endast en sats av varje och fick 30 st, lite mindre, piroger + lite extra deg över.
Tack mamma för receptet!
(Andra bloggar om: mat, recept, familjeliv, familj, barn, lunch, piroger)
Härligt med ett recept på Karelska piroger, jag är uppväxt med dem eftersom min mamma är från Karelen, men hennes piroger var med bara rågmjöl. Gillar din matblogg!!
Kristina,
Roligt att du tycker om bloggen, alltid skoj med positiva kommentarer. 🙂
Oh älskar sånna “piirakka” som min farmor gör!När hon var i Sverige vid jul så baka hon sånna då hon vet att hela min familj älskar dem. Så nu har jag en hel del i frysen här i Oslo. Mums!
Superblogg förresten!
Glömde ju skriva att självklart har vi ju på äggsmör också 😉
MissO,
Jag skulle också vilja att någon kom och fyllde min frys med piroger. 🙂 De är betydligt roligare att äta än att baka.