2009-01-04 (söndag)
Rester av julskinka gör sig väldigt bra i en hemlagad pytt-i-panna.
4 st | potatisar, normalstora |
½ st | gul lök, liten |
lite | smör (att steka i) |
1-2 st | skivor av julskinka, tjocka |
salt | |
vitpeppar, malen | |
svartpeppar, malen |
- Skala och hacka löken fint.
- Skala och skär potatisarna i väldigt små tärningar.
- Stek lök och potatis i lite smör i ett stekjärn tills potatisen är mjuk rakt igenom och har fått fin färg.
- Krydda med salt och peppar.
- Tärna julskinkan fint och låt den steka med i pytten några minuter.
- Smaka eventuellt av med mer kryddor.
- Servera pytten tillsammans med stekt ägg, någon grönsak och ev. rödbetor eller ketchup.
Sonen, 6 år: Vill inte ha.
Dottern, 8 år: “Den var jättegod, mamma!” Mycket bra betyg eftersom hon i vanliga fall ratar alla pytt-varianter förutom Findus oxpytt.
Pappan: Var inte hemma, så han missade en utsökt lunch. Synd.
Mamman: “Mycket god pytt. Jag brukar ha ketchup till annan pytt, men till denna passade det ej. Smaken var alltför god för att döljas. Att jag delat allt i ännu mindre bitar än vanligt var även det ett stort plus.”
Kommentar: Receptet ger en god lunch till två personer och tar under en timme att tillaga.
Uppdaterad 09-01-09: Julskinksresterna kan även användas till en god “Gratäng av potatis och julskinka“.
(Andra bloggar om: recept, mat, lunch, rester, julskinka, familj, barn)