2010-09-11 (lördag)
En riktig festmåltid som blivit något av en familjefavorit.
1 st | fläskfilé |
Piffi Allkrydda, Kockens | |
potatisar, små | |
smör/flytande Milda (att steka i/pensla potatisarna med) | |
salt | |
(ev. ströbröd) | |
1 påse | béarnaisesås, BlåBand |
1½ dl | vatten |
30 g | smör |
diverse grönsaker till en blandad sallad |
- Putsa fläskfilén och skär den i centimetertjocka skivor. Krydda båda sidorna med Piffi Allkrydda och låt de vila en stund innan de steks.
- Skala potatisarna och skär dem i ganska tunna skivor, men inte helt igenom.
- Lägg potatisarna i en ugnsform, pensla med lite smör eller flytande Milda, sätt in mitt i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter. Ta ut dem några gånger och pensla och salta. Strö ev. ströbröd över potatisarna när de nästan är klara.
- Torka av köttbitarna lite lätt med hushållspapper innan de steks i lite smör i en stekpanna några minuter per sida.
- Tillaga såsen enligt anvisningarna på förpackningen.
- Förbered en blandad sallad.
- Servera de stekta fläskfilébitarna med hasselbackspotatis, béarnaisesås och en blandad sallad.
Sonen, 8 år: “Mums!” Är barnsligt förtjust i både fläskfilé och hasselbackspotatis. I grönsaksväg är det endast gurkan och paprikan som lockar medan såsen skippas helt.
Dottern, 9 år: Äter mycket och glatt av allt som serverades.
Pappan: Precis som sonen så hoppar han över såsen men njuter i fulla drag av allt annat, inklusive salladen.
Mamman: “En av mina favoriträtter. Detta skulle jag kunna äta oftare.”
Kommentar: Som kronan på verket så kan man ju göra sin egen béarnaisesås, se recept, men så ambitiös är det inte alltid man känner sig.
Vad gott. Jag älskar hasselbackspotatis. Det var länge sedan nu…
Matpolisen, Ja, det blir kanske inte så mycket hasselbackspotatisar under sommaren men det går ju faktiskt. Vi försökte även tidigare med nypotatisar och det gick hjälpligt, blev lite mjukare och lite sötare men fullt ätbart.