2010-10-14 (torsdag)
Ca en timme tar det att tillaga denna köttbullsmiddag.
ca 400 g | oxfärs |
4 msk | ströbröd |
1 msk | potatismjöl |
1½ dl | vatten |
1 st | ägg |
3/4 tsk | salt |
½ krm | svartpeppar, malen |
smör (att steka i) | |
Tillbehör: | |
pasta (här: Garofalo Casarecce) | |
1 st | röd paprika |
½ st | gurka |
ketchup |
- Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör runt då och då.
- Rör ner ägg, salt, peppar och färs i ströbrödsblandningen. Rör tills det blir en jämn smet.
- Forma till jämnstora köttbullar och lägg dem på ett vattensköljt skärbräde. Fukta händerna med jämna mellanrum. (Jag använder msk-måttet till att ta ut köttbullarna. Blir då ca 38 st.)
- Bryn köttbullarna runt om i lite smör på ett stort och ett mindre stekjärn samtidigt. Efterstek alla på det stora järnet.
- Skölj och strimla gurkan. Skölj, rensa och strimla paprikan.
- Koka pastan: Koka upp rikligt med vatten, häll i lite salt samt pastan och låt den koka. (11 minuter om det är Garofalo Casarecce). Rör då och då. Häll av vattnet och servera.
- Servera köttbullarna tillsammans med kokt pasta och krispiga grönsaker.
Sonen, 8 år: Älskar pasta och gav denna nya sort ett bra betyg. Han tycker numera även om hemlagade köttbullar så han var väldigt nöjd med sin middag.
Dottern, 9 år: Är inte lika glad för pasta, utan valde potatismos i stället. Åt allt med god aptit.
Pappan: Fick hemlagad potatismos och lingon till sina köttbullar, hade efterlyst det länge nu och var mer än nöjd.
Mamman: “Pastan var en aning för kompakt för min smak men köttbullarna var väldigt goda.”
Kommentar: Barnen har länge föredragit Felix färdiga köttbullar framför mina hemlagade men sedan jag övergick till oxfärs och slopade löken så är även de med på noterna.
(Andra bloggar om: mat, recept, familj, köttbullar, barn, middag)