2011-08-14 (söndag)
En riktigt god smörgås som (beroende på hur tungt lastad den är) kan ätas som mellanmål eller lunch.
2 skivor | formfranska, med kanterna avskurna |
1-2 st | ägg, kokta, kalla och skivade |
några | räkor, tinade och skalade |
några | mini-plommontomater, tunt skivade |
en bit | gurka, finhackad |
ev. dillkvist och citronskiva som dekoration | |
Avokadosmör: | |
1 st | avokado |
lite | pressad citron |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
Dillmajonnäs: | |
lite | dill |
lite | crème fraîche |
lite | majonnäs |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
- Se till att alla råvarorna är förberedda enligt ovan.
- Gör dill-majonnäsen: Blanda lika delar majonnäs och crème fraîche i en skål. Klipp i önskad mängd dill, blanda och smaka av med salt och peppar.
- Gör avokado-smöret: Dela och kärna ur avokadon. Ta ur fruktköttet och mosa det med en gaffel. Blanda i lite pressad citron och smaka av med salt och peppar.
- Rosta de kantfria formfranskeskivorna och lägg dem bredvid varandra på en tallrik. Bred ut ett generöst lager med avokadosmör på brödskivorna.
- Fördela äggskivorna ovanpå avokadon och lägg sedan på räkorna.
- Klicka ut valfri mängd dillmajonnäs och toppa med tomatskivorna och gurkhacket.
Sonen, 9 år: Är inte så glad för räkor, fick Fizz-mackor i stället.
Dottern, 10 år: Rostat bröd med avokadosmör, äggskivor och räkor tillhör en av hennes favoritsmörgåsar. Har efterfrågat den en längre tid och var väldigt nöjd.
Pappan: Tål inte räkor utan fick nöja sig med hamburgare med bröd.
Mamman: “Ganska mycket jobb för en liten smörgås som försvinner så snabbt men den är värd det. Mycket god. Saknade dock citronskivan.”
Kommentar: Smörgåsen på bilden ovan passar nog bäst som ett mellanmål. Vill man ha en lunchsmörgås så kan man fylla på med extra ägg, räkor och grönsaker.
(Andra bloggar om: recept, mat, lunch, mellanmål, toast, avokado, räkor)