2011-09-05 (måndag)
En klassisk söndagsmiddag som blir klar på ca två timmar.
1 st | skinkstek i nät, plommonspäckad (ca 1 kg) |
lite | salt |
lite | Grillkrydda, Santa Maria |
potatis (till 4 pers) | |
svartvinbärsgelé (till servering) | |
Smakrik brunsås: | |
2 msk | smör |
3 msk | vetemjöl |
4-5 dl | vatten (använd en del till att vispa ur ugnsformen med) |
2 msk | grädde |
lite | soja, Collorit |
(ev. salt och svartpeppar) | |
Ättiksgurka: | |
1 st | gurka |
1 msk | ättika |
2 msk | socker |
- Om steken inte redan var plommonspäckad så gör du några snitt in i köttet och sticker in några plommon.
- Gnid in steken med salt och grillkrydda och lägg den i en så liten ugnsform som möjligt, formen behövs ej smörjas med fett.
- Placera en termometer i steken med spetsen i mitten av köttet.
- Sätt formen längst ner i ugnen i 175 grader och stek tills termometern visar +80 grader (genomstekt), ca 1½ – 1 3/4 timme. Tag sedan ut steken och låt den vila en stund innan den skärs upp.
- Gör ättiksgurkan: Skölj och skala gurkan. Skär den i tunna skivor med t.ex. en osthyvel. Blanda gurka, ättika och socker i en skål. Rör runt lite då och då.
- Skala och koka potatisen.
- Gör såsen: Smält smöret i en kastrull och blanda ner vetemjölet. Rör så det blir en jämn pasta. Vispa ur ugnsformen med lite hett vatten (efter att steken tagits bort) och vispa ner det i kastrullen tillsammans med resten av vattnet och grädden. Låt koka upp under omrörning och puttra några minuter till rätt konsistens. Tillsätt lite Collorit för färgens skull och eventuellt mer vatten om såsen blir för trögflytande. Smaka ev av med salt och peppar.
- Skär upp steken i tunna skivor och servera dem tillsammans med kokt potatis, brunsås, ättiksgurka och svartvinbärsgelé.
Sonen, 9 år: Undvek plommonen men tyckte väldigt bra om köttet, såsen och potatisen. Fick “obehandlade” gurkskivor till.
Dottern, 10 år: Höll med sin bror om allt, förutom att hon även åt av gelén.
Pappan: Mycket glad för kött-sås-och-potatis-rätter och denna var inget undantag.
Mamman: “Mmmm… att såsen var god det visste jag men jag hade glömt hur gott köttet var! Snudd på favoriträtt.”
Kommentar: En god middag som hela familjen uppskattar och som sköter sig själv i ugnen största delen av tiden.
(Andra bloggar om: mat, recept, middag, skinkstek, barn, familj, husmanskost)
Så sugen man blir :p
Kan vi inte få veta lite om er som familj? Är nyfiken på vem ni är, hur ni ser ut, och hur ni bor? Kraaaaaamizzzz! 🙂
@Fredrik, Mmm… det var inte dumt alls. Godare än vad jag hade för mig.
@Sara, Kanske dyker det upp lite mer info i framtiden men för tillfället så är det recepten som kommer i första hand.
Detta var riktigt gott. Trodde inte fläskstek skulle bli så gott. Och billigt också! Sonen på 5 år ville inget ha, men mumsade i sig några köttbitar på stående fot i alla fall.