2011-09-11 (söndag)
Recept på 20 fluffiga tekakor som tar nästan tre timmar att baka. (Här serverade med kalkon och gurkskivor.)
50 g | jäst |
5 dl | mjölk |
3 msk | sirap |
1 tsk | salt |
1 st | äggula |
ca 900 g | vetemjöl (13-14 dl) |
200 g | smör (rumstempererat) |
- Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
- Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölken och rör tills jästen löst upp sig.
- Häll i resten av mjölken samt sirap, salt, äggula och nästan allt mjöl. Klicka även i smöret.
- Rör ihop ingredienserna till en smidig deg och arbeta den ordentligt i ca 5 minuter. Den ska släppa kanterna på bunken.
- Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i 20 delar, forma till bullar och låt jäsa övertäckta i 5 minuter.
- Kavla ut varje bulle till en rund tekaka. Nagga dem ev. med en gaffel och lägg dem på bakplåtspapper på bakplåt. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
- Grädda kakorna ca 8 minuter mitt i ugnen i 225 grader.
- Låt tekakorna svalna på galler under bakduk eller inlindade i bakdukar.
Sonen, 9 år: Tycker om tekakor i vanliga fall och dessa var inget undantag. Äter sina med enbart smör.
Dottern, 10 år: Även hon tyckte om dem men föredrar skinka och senap på sina.
Pappan: “Nybakade var de väl lite fluffiga men efter det så var de relativt kompakta faktiskt.”
Mamman: “Fluffiga och goda. Perfekt tillsammans med rökt smörgåskalkon och några gurkskivor.”
Kommentar: För flera år sedan hittade jag ett perfekt recept på tekakor men det försvann naturligtvis. Receptet ovan är väldigt bra och tekakorna blir härligt fluffiga och goda men… de kan bli ännu bättre. Sökandet efter det perfekta tekake-receptet fortsätter. 😀