2012-11-21 (onsdag)
En enkel och god vegetarisk middag som tar runt en timme att tillaga.
Kidneybönbiffar: | |
1 brk | kidneybönor (eller ca 200-250 g mosade kidneybönor) |
1 st | ägg, uppvispat |
3 msk | gul lök, finhackad |
1 msk | vetemjöl |
½ tsk | salt |
½ krm | svartpeppar |
lite | chilipeppar, malen |
rapsolja (att steka i) | |
Enkel tomatsås: | |
ca 1 st | gul lök |
lite | rapsolja (att steka i) |
1 brk | krossade tomater (ca 400 g) |
salt, svartpeppar, chilipeppar, paprikapulver | |
Tillbehör: | |
ugnsstekta rotfrukter (se recept) | |
(ev. lingonsylt till de som ej vill ha tomatsåsen) | |
(ev. en blandad grönsallad) |
- Börja med att tillaga de ugnsrostade rotfrukterna, se recept. Denna gång använde vi oss dock endast av potatis, lök och morötter.
- Finhacka 3 msk gul lök och lägg undan till biffarna. Hacka resten av löken i lite större bitar och fräs dem i en kastrull med lite rapsolja tills de blir genomskinliga.
- Häll ner de krossade tomaterna i lökgrytan samt kryddor efter smak. Låt småputtra tills resten av maten är klar. Rör runt då och då och smaka ev. av med mer kryddor innan serveringen.
- Skölj kidneybönorna och låt dem droppa av lite innan de mosas och blandas med ett uppvispat ägg, lite mjöl, finhackad lök och kryddor till en ganska lös smet.
- Värm lite rapsolja i en stekpanna och klicka ut smeten till 6-8 biffar.
- Stek biffarna på medelvärme några minuter på varje sida, tills de fått fin färg och är genomstekta. (Vänd inte biffarna för tidigt första gången utan vänta tills de stelnat ordentligt.)
- Servera biffarna med de ugnsrostade rotfrukterna, tomatsåsen samt ev. en blandad sallad.
Sonen, 10 år: Han tycker varken om ugnsstekta rotfrukter eller något som har med bönor att göra så fick han korv och pasta i stället.
Dottern, 11 år: “Biffarna är jättegoda… och potatisarna med.” En av barnen var nöjda i alla fall.
Pappan: “Detta var gott, märker ingen större skillnad mellan detta och andra (färdigköpta) färsbiffar. Rotfrukter i ugn är alltid gott.” Han tog lingonsylt som tillbehör i stället för tomatsås och var nöjd med det.
Mamman: “Riktigt gott. Man behöver inte alltid ha kött/fisk/fågel för att middagen ska kännas komplett. En sallad till hade däremot inte suttit helt fel.”
Kommentar: Våra försök att introducera lite mer vegetarisk mat har börjat att ge resultat. Numera är även dottern med på noterna och uppskattar en hel del av våra gröna alternativ. 🙂
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, rotfrukter, familj, vegetariskt)
Gud vilken bra sida! Tackar verkligen för alla tips!
Dessa matsedlar ska jag verkligen gå igenom, massor med bra mat 🙂
TACK!
@Melinda, Tack själv. 😀 Alltid roligt att höra att recepten kommer till nytta för andra.