2012-12-16 (söndag)
Enkelt och gott julgodis med krispiga cornflakes och söt kokos.
50 g | smör eller margarin |
½ dl | strösocker |
½ dl | ljus sirap |
1½ msk | kakao |
1½ dl | cornflakes |
3/4 dl | kokosflingor |
½ tsk | vaniljsocker |
lite | florsocker (till garnering) |
18-20 st | knäckformar |
- Klä en liten form, ca 13×18 cm, med bakplåtspapper.
- Smält matfettet på låg värme i en kastrull.
- Blanda i sockret, sirapen och kakaon. Koka upp under omrörning och låt sjuda 3-4 minuter. Rör då och då.
- Blanda i resten av ingredienserna och häll smeten i formen med bakplåtspapper och jämna ut den. Låt svalna och ställ den sedan i kylskåpet ca 15 minuter.
- Ta loss godiskakan från formen med hjälp av bakplåtspappret och skär den i 18-20 jämnstora bitar.
- Rulla bitarna till runda bollar och placera dem i knäckformarna. Pudra över lite florsocker.
- Förvara julgodiset kallt i en burk med lock.
Sonen, 10 år: “De smakade inte riktigt likadant som mina kakor men båda var jättegoda.”
Dottern, 12 år: “Jättegott!”
Pappan: Han kunde inte riktigt bestämma sig för om det var för sött eller inte. (Med tanke på hur många han åt så var det nog inte det. 😉 )
Mamman: “Sött och krispigt med en svag kokossmak. Inte dumt alls.”
Kommentar: Ibland har man tur. Jag hann knappt tänka tanken att jag ville testa något annat än det vanliga julgodiset innan sonen kom hem med ett recept på cornflakeskakor som de bakat i skolan. Med lite justeringar så blev det ett mycket uppskattat julgodis. 🙂
(Andra bloggar om: recept, godis, julgodis, cornflakes, jul, barn, familj)
När ska allt detta
1½ dl cornflakes
3/4 dl kokosflingor
½ tsk vaniljsocker
i??
Står och gör detta nu och blandade i resten bara men det blev jättelite… antar det räcker till MAX 10 formar, tråkigt
@Linette, Cornflakes, kokosflingor och vailjsocker rörs i efter att sockersmeten sjudit i några minuter. (Jag har uppdaterat receptet nu och tackar för frågan.)
Tråkigt att det inte blev så många när ni gjorde dem, men som synes av fotot ovan så fick vi lagom många. Kanske använde ni större formar än knäckformar?
Gjorde dessa idag. Blev goda. Men florsockret smälte på bollarna direkt. Har jag kokat för lite? Kokade 4 minuter.
@Ann-Sofie, Det låter inte som att de kokats för lite, 4 minuter låter lagom. Kanske var bollarna inte kalla när ni pudrade över sockret? (Det var länge sedan vi gjorde dessa sist men jag har ett minne av att sockret faktiskt kan ha smält ganska fort och att det är bäst att pudra dem strax innan servering, men är ej säker.)