Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2013-01-11 (fredag)
persiljesmör ugnsrotfrukter

En enkel men smålyxig och mycket god middag.

lövbiffar
smör (att steka i)
salt
svartpeppar, grovmalen
Persiljesmör:
100 g smör
ca 1 dl persilja, finhackad
lite pressad citron
lite svartpeppar
lite salt
Ugnsrostade rotfrukter:
2 st rödbetor, ganska stora
2 st gula lökar, stora
3 st morötter, stora
2 st palsternackor, ganska stora
10 st potatisar, stora
(raps)olja
salt
svartpeppar, malen
  1. Gör rotfrukterna: Skala och tärna rödbetorna. Lägg dem i en liten ugnsform tillsammans med lite rapsolja, salt och svartpeppar. Stek i mitten av en 175 grader varm ugn medan du förbereder resten av rotfrukterna. Vänd dem några gånger under tiden.
  2. Skala och skär potatisarna och lökarna i klyftor.
  3. Skala och skiva morötterna och palsternackorna. Halvera dem eventuellt.
  4. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form / ugnens stora form och häll på lite olja och krydda med salt och peppar. Blanda väl.
  5. Ta ut rödbetorna ur ugnen och öka värmen till 225 grader. (Rödbetorna ska blandas i bland de andra rotfrukterna mot slutet av deras tillaganingstid, beroende på hur pass klara rödbetorna hann bli.)
  6. Stek de övriga rotfrukterna mitt i ugnen i 225 grader i 40-60 minuter. Rör runt några gånger under tiden. Tillsätt eventuellt mer olja och kryddor samt rödbetorna vid lämplig tidpunkt.
  7. Gör aromsmöret: Blanda ihop alla ingredienserna. Rulla smöret till en cylinder som viras in i platsfolie och förvaras i frysen. Ta fram en stund innan det ska serveras.
  8. Stek lövbiffarna: Torka av de rumsvarma lövbiffarna och stek dem snabbt på varje sida i en varm panna med smör. Salta och peppra.
  9. Servera lövbiffarna tillsammans med persiljesmöret och de ugnbakade rotfrukterna.

Sonen, 10 år: Eftersom han inte tycker om klyftpotatis och lövbiffar inte passar ihop med pasta så valde han att äta pasta och burgare (hans favoriträtt) i stället.
Dottern, 12 år: Tyckte om klyftpotatisarna och allt det övriga ugnsrostade men valde att lägga sitt persiljesmör på en vegetarisk filé i stället för lövbiff. Även hon var väldigt nöjd med måltiden.
Pappan: Lövbiff och ugnsstekta rotfrukter är en rätt han ofta efterfrågar, dock utan persiljesmör.
Mamman: Den enda som inte valde bort något utan njöt av lövbiffen med persiljesmör och allt det ugnsrostade.

Kommentar: Hela rätten tar lite mer än 1½ timme att tillaga men när man väl fått in allt i ugnen/frysen så sköter det sig själv ganska bra.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se