2013-01-11 (fredag)
En enkel men smålyxig och mycket god middag.
lövbiffar | |
smör (att steka i) | |
salt | |
svartpeppar, grovmalen | |
Persiljesmör: | |
100 g | smör |
ca 1 dl | persilja, finhackad |
lite | pressad citron |
lite | svartpeppar |
lite | salt |
Ugnsrostade rotfrukter: | |
2 st | rödbetor, ganska stora |
2 st | gula lökar, stora |
3 st | morötter, stora |
2 st | palsternackor, ganska stora |
10 st | potatisar, stora |
(raps)olja | |
salt | |
svartpeppar, malen |
- Gör rotfrukterna: Skala och tärna rödbetorna. Lägg dem i en liten ugnsform tillsammans med lite rapsolja, salt och svartpeppar. Stek i mitten av en 175 grader varm ugn medan du förbereder resten av rotfrukterna. Vänd dem några gånger under tiden.
- Skala och skär potatisarna och lökarna i klyftor.
- Skala och skiva morötterna och palsternackorna. Halvera dem eventuellt.
- Lägg grönsakerna i en ugnssäker form / ugnens stora form och häll på lite olja och krydda med salt och peppar. Blanda väl.
- Ta ut rödbetorna ur ugnen och öka värmen till 225 grader. (Rödbetorna ska blandas i bland de andra rotfrukterna mot slutet av deras tillaganingstid, beroende på hur pass klara rödbetorna hann bli.)
- Stek de övriga rotfrukterna mitt i ugnen i 225 grader i 40-60 minuter. Rör runt några gånger under tiden. Tillsätt eventuellt mer olja och kryddor samt rödbetorna vid lämplig tidpunkt.
- Gör aromsmöret: Blanda ihop alla ingredienserna. Rulla smöret till en cylinder som viras in i platsfolie och förvaras i frysen. Ta fram en stund innan det ska serveras.
- Stek lövbiffarna: Torka av de rumsvarma lövbiffarna och stek dem snabbt på varje sida i en varm panna med smör. Salta och peppra.
- Servera lövbiffarna tillsammans med persiljesmöret och de ugnbakade rotfrukterna.
Sonen, 10 år: Eftersom han inte tycker om klyftpotatis och lövbiffar inte passar ihop med pasta så valde han att äta pasta och burgare (hans favoriträtt) i stället.
Dottern, 12 år: Tyckte om klyftpotatisarna och allt det övriga ugnsrostade men valde att lägga sitt persiljesmör på en vegetarisk filé i stället för lövbiff. Även hon var väldigt nöjd med måltiden.
Pappan: Lövbiff och ugnsstekta rotfrukter är en rätt han ofta efterfrågar, dock utan persiljesmör.
Mamman: Den enda som inte valde bort något utan njöt av lövbiffen med persiljesmör och allt det ugnsrostade.
Kommentar: Hela rätten tar lite mer än 1½ timme att tillaga men när man väl fått in allt i ugnen/frysen så sköter det sig själv ganska bra.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, familj, lövbiff, aromsmör, rotfrukter)