2013-12-29 (söndag)
Resterna av julskinkan blir enkelt en riktigt festlig middagsrätt.
4-5 st | potatisar (väldigt stora) |
1 st | gul lök |
2 skivor | julskinka |
salt, svartpeppar | |
2 dl | vispgrädde |
1 dl | mellanmjölk |
2-3 msk | fransk senap |
Tillbehör: | |
blandad sallad | |
minibaguetter |
- Tärna skinkskivorna.
- Skala potatisarna och skär dem i stavar.
- Skala och hacka löken
- Varva potatis, lök, skinktärningar, salt och svartpeppar i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager potatis samt salt och peppar.
- Blanda senap, grädde och mjölk och häll blandningen över gratängen.
- Gratinera i ugn i ca 50 min i 225 grader. (Eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är genommjuk. Använd ev. aluminiumfolie mot slutet om gratängen blir alltför färggrann.)
- Servera gratängen med en blandad sallad och bröd.
Pappan:”Gott, men jag föredrar gratänger med potatisskivor och lite mindre grädde.” (Det “gamla vanliga” m.a.o.)
Mamman:”Riktigt mumsigt! Gratänger är godast om de är har rikligt med grädde och innehåller tjocka, mjuka potatisstänger. Den lite svaga smaken från senapen var pricken över i:et.”
Kommentar: Resterna av julskinkan brukar vi föräldrar äta upp i form av en “vanlig” potatisgratäng, se recept. I år ville mamman ha något nytt, lite mer smakrikt och lite tuggigare och testade då denna variant med fransk senap och potatisstänger. Mycket lyckat… i alla fall om du frågar mamman. 😉
(Andra bloggar om: recept, jul, mat, julskinka, gratäng, middag, skinkrester)