2014-09-11 (torsdag)
Lite mer än en timme tar denna uppskattade vardagsmiddag att tillaga.
3-4 st | kycklingfiléer |
rapsolja | |
Piffi Allkrydda, Kockens | |
torkad dragon | |
ev. salt | |
Mild currysås: | |
1 msk | smör |
1/2 tsk | curry |
2 tsk | gul lök, finhackad |
1 msk | äpple, finhackad |
1 msk | vetemjöl |
2,5 dl | mjölk |
½ krm | salt |
(salt och peppar) | |
Tillbehör: | |
ris | |
gurka | |
röd paprika | |
majskorn |
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Ugnsstekta kycklingfiléer: Torka, halvera (på längden), putsa till och lägg filéerna med bottensidan upp i en lagom stor ugnsform.
- Häll lite olja över kycklingarna, rulla runt dem och krydda med Piffi, smulad dragon och ev. lite salt.
- Ugnsstek kycklingen ca 15 minuter mitt i ugnen i 225 grader.
- Ta ut filéerna och vänd dem. Krydda med piffi och smulad dragon och sätt sedan in kycklingen mitt i ugnen igen.
- Ta ut kycklingen efter ca 15 minuter och kontrollera om den är klar (genomstekt utan rosa inslag). Ev. behöver kycklingen vändas och stekas ytterligare några minuter, men det beror på hur tjocka filéer man använder.
- Currysås: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt curry, hackad lök och äppel. Rör runt och låt fräsa några minuter.
- Ta bort kastrullen från plattan. Blanda i mjölet så det blir som en tjock smet innan även mjölken blandas i.
- Sätt kastrullen på plattan och rör tills såsen kokar upp. Låt koka ca 5 minuter. Rör då och då och smaka av med salt och peppar.
- Tillaga de frysta majskornen enligt anvisningarna på paketet. Skölj och skär gurkan och paprikan i tärningar.
- Servera kycklingfiléerna med kokt ris, hemlagad currysås samt kokt majs och bitar av gurka och paprika.
Sonen, 12 år: Detta är en av få rätter där han glatt äter av allt som erbjuds. Såsen är t.o.m. något han själv efterfrågar och gillar väldigt mycket.
Dottern, 13 år: Även dottern äter av ris, kyckling, sås och alla grönsakerna men hon vill dessutom ha en skvätt Kikkoman soja på riset.
Pappan: Kyckling, ris och grönsaker är uppskattat även av pappan, men han hoppar gärna över currysåsen.
Mamman: “God vardagsrätt, men personligen hade jag gärna haft en lite starkare currysås.”
Favorit-i-repris-kommentar: Kyckling-ris-och-currysås är en av familjens favoriträtter och efterhand som tiden gått har vi finslipat receptet. Currysåsen, som inte längre innehåller varken flytande Milda eller buljong men däremot mjölk, är numera en av sonens favoritsåser. Mamman tycker att den är lite väl mild men lagar den gärna då båda barnen äter den utan protester. 🙂
Vad gäller kycklingen så har även den utvecklats till lite naturligare då vi inte längre använder oss av färdiga grilloljor utan endast rapsolja och kryddor. Vill man helt utesluta tillsatser så kan man ersätta Piffi All Kryddan med andra kryddor… men det vill vi inte. 🙂
(Andra bloggar om: recept, mat, barn, kyckling, ris, currysås, middag)