Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-12-04 (torsdag)
långkål grönkål julskinka

Ett recept på långkål, som är ett måste för många på jul. Mycket gott tillsammans med julskinka.

färsk grönkål
vitkål (väldigt liten bit, finstrimlad)
skinkspad (ev. från en köpt, färdigkokt skinka)
vatten
smör (att steka i)
vispgrädde
salt och svartpeppar (att smaka av med)
strösocker (att smaka av med)
  1. Skölj grönkålen (fungerar bra i en fylld diskho) och repa loss bladen från de grova stjälkarna.
  2. Lägg över kålen i en stor gryta tillsammans med en liten skiva strimlad vitkål, för att ge en lite mildare smak.
  3. Häll i buljongen från en köpt, färdigkokt julskinka och fyll upp med vatten.
  4. Låt kålen koka tills den blir mjuk, ca 20-30 minuter.
  5. Ta upp kålen och låt den rinna av. Krama ur så mycket vatten som möjligt när den svalnat.
  6. Frys in kålen om den ska sparas till jul eller gör klar den enligt följande:
  7. Grovhacka kålen och fräs den under omrörning i smör i en gryta / ett stekjärn.
  8. Späd med lite grädde i taget och smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt sjuda i några minuter.
  9. Servera långkålen som ett tillbehör bredvid julskinkan på julbordet.

Kommentar: Denna gång använde jag 400 g färsk grönkål och en liten klyfta vitkål och det blev inte så värst mycket färdig långkål av det: två smakportioner och en lite lagom portion till julaftonens buffé. Eftersom det endast är mamman i huset som tycker om grönkål så räcker det här hemma, men om hela tjocka släkten gillar grönkål så bör ni nog köpa hem grönkålen i säckar snarare än i små plastförpackningar. Ett annat tips är att inte snåla med vispgrädden utan låta den puttra ett ganska bra tag och tillsätta lite mer grädde då och då, så den blir riktigt len och god. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se