2014-12-19 (fredag)
Janssons Frestelse går utmärkt att tillaga i förväg, frysa in och sedan värma i ugnen på julafton.
ca 1 kg | potatis (ca 9 st normalstora) |
1 st | gul lök |
1 brk | ansjovis à 125 g (t.ex. Grebbestads) |
1 brk | ansjovisspad |
3 dl | vispgrädde |
ca 3 msk | ströbröd |
lite | smör |
Tillbehör: | |
3 st | aluminiumformar à 7 dl |
- Skala och skiva löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg.
- Skala potatisarna och skär dem i tunna stavar.
- Skär ansjovisen i mindre bitar. OBS! Spara spadet, det behövs senare.
- Varva potatis, lök och ansjovis jämnt i de tre aluminiumformarna. Avsluta med ett lager potatis.
- Häll över grädden och ansjovisspadet.
- Strö över ströbröd och skiva över lite smör.
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 50-60 minuter. (Eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är genommjuk. Använd ev. aluminiumfolie mot slutet om gratängen blir alltför färggrann.)
- Servera Frestelsen varm som tillbehör vid julbord eller låt den kallna och frys in.
Sonen, 12 år: Potatisgratänger och sill är inget han gillar och därför var han inte intressera utan tog av andra saker som erbjöds vid vår mini-jul-buffé.
Dottern, 14 år: Eftersom hon gillar sill och potatisgratänger så smakade hon av Frestelsen, men reaktionen var knappast positivt. “Den smakar mysko” sade hon med en plågad min.
Pappan: Pappan tål inte fisk och “slapp” därmed att smaka.
Mamman: “Mmm… jättegott. Ett måste på julbordet som dessutom inte var så svår att tillaga.”
Kommentar: Detta var första gången mamman lagade sin egen Jansons Frestelse och gjorde den då i tre formar som åkte in i frysen efter att de kallnat. En av formarna tinades sedan i kylskåp i sju timmar och värmdes upp i 1½ timme i 150-gradig ugn under folie med ytterligare ½ dl grädde samt lite ströbröd. De sista minuterna togs foliet bort för att ytan skulle krispa till sig lite. Detta tillvägagångssätt fungerade vädligt bra och vi har därmed två små Jansons Frestelser som väntar i frysen på julafton. 🙂
(Andra bloggar om: recept, jul, mat, julbord, Jansons Frestelse, middag, julblogg)