2015-06-15 (måndag)
Liten helggratäng till två personer som tar ungefär 1½ timme att tillaga.
ca 600 g | potatis (ca 800 g med skal) |
1 st | gul lök |
150-200 g | lövbiff |
lite | rapsolja (att steka i) |
lite | salt, svartpeppar |
2 dl | vispgrädde |
Enkel sallad: | |
½ st | gurka |
2 st | tomater |
lite | rapsolja |
lite | salladskrydda |
- Skala potatisen och skär den i stavar.
- Skala löken, skär den i skivor och bryn dem i lite olja.
- Strimla och bryn lövbiffen. Salta och peppra.
- Lägg ca 1/3 av potatisen i botten av en liten ugnsform. Salta och peppra.
- Lägg den stekta löken och lövbiffen ovanpå potatisen och täck med resten av potatisstavarna.
- Salta och peppra och häll över grädden.
- Gratinera relativt långt ner i ugnen ca 45 minuter i 225 grader.
- Skölj och dela grönsakerna i mindre bitar. Blanda dem i en skål med olja och salladskrydda.
- Servera lövbiffsgratängen med salladen.
Sonen, 12 år: Gillar inte gratänger alls, får hamburgare med bröd i stället.
Dottern, 14 år: Gillar egentligen gratänger, men föredrar hamburgare med bröd.
Pappan: “Det var längesedan vi åt detta. Jättegott.”
Mamman:”Tur att vi endast gjorde en liten gratäng för den är så god att man skulle kunna äta mycket mer än man behöver.”
Kommentar: Detta är en favorit-i-repris-rätt som utvecklats med tiden (se originalreceptet med riven ost här) men som barnen aldrig lärt sig att uppskatta. Kanske går det bättre i andra barnfamiljer, här blir det i alla fall två olika rätter när det vankas lövbiffsgratäng, denna gång hamburgare med bröd till barnen.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, familj, lövbiff, gratäng, helgmat)