2015-12-31 (torsdag)
Nyårs-förrätt: Räk- och avokadotoast i två olika versioner.
några | frysta räkor med skal |
1 st | avokado |
1 st | citron |
några | dillvippor |
lite | majonnäs (se recept) |
lite | salt och svartpeppar |
några | formfranska-skivor |
- Tina och skala räkorna.
- Halvera, kärna ur och skala avokadon.
- Stansa ut rundlar ur brödet med hjälp av ett dricksglas. Rosta brödbitarna.
- Toast med Marinerade avokadotärningar: Skär en avokadohalva i mindre tärningar. Blanda med färskpressad citron. Smaka av med salt och peppar.
- Montera räktoasten med hjälp av rostat bröd, majonnäs, marinerad avokado, räkor och en dillvippa.
- Servera med en citronklyfta.
- Toast med Mosad avokado: Mosa en avokadohalva. Smaksätt med salt och peppar. (Om man inte äter det direkt bör man blanda i lite citronsaft för att avokadon inte ska missfärgas.)
- Bred brödet med avokadosmöret och toppa med räkor och en dillvippa.
Sonen, 13 år: Föredrog sina egna aptitretare: salta kex med Philadelphiaost.
Dottern, 15 år: Tillagade sina egna räktoast med mosad avokado, räkor och dillvippa och var väldigt nöjd med resultatet.
Pappan: Tål inte räkor, men är lika glad för det då han inte är så mycket för förrätter.
Mamman: “Som vanligt så blev kombinationen av räkor och avokado väldigt lyckad. Enkelt fixat och mycket gott.”
Kommentar: Detta var varken första eller sista gången det serverades räktoast på nyårsafton här. T.ex. så hade vi en variant med stenbitsrom nyårsafton 2009. Mycket gott även det. 🙂
(Andra bloggar om: mat, recept, förrätt, snittar, räkor, barn, familj, nyår)