2017-01-02 (måndag)
Ett alternativ till julskinkan eller ett gott vegetariskt tillskott på julbordet.
1 st | kålrot (här: 270 g utan skal) |
vatten så kålroten täcks (här: 1 liter) | |
2 tsk | salt / liter vatten (här: 2 tsk salt) |
2 st | lagerblad |
5 st | kryddpepparkorn |
5 st | vitpepparkorn |
5 st | kryddnejlikor |
Till griljering: | |
1 st | ägg |
1½ msk | senap |
ströbröd |
- Skala kålroten och koka den mjuk under lock. Ovanstående kålrot behövde 1½ timme för att bli klar.
- Låt kålroten rinna av. Placera den på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Vispa upp ägget med en gaffel och blanda med senapen.
- Pensla kålroten med äggblandningen och strö över ströbrödet.
- Griljera i 225 grader mitt i ugnen ca 10 minuter. Håll koll så “skinkan” får en fin färg.
- Låt svalna.
Kommentar: Innan julsäsongen kom igång på riktigt så testade vi att tillaga en kålrot på julskinkesätt, som vi sett många andra försökt på andra ställen, och det blev ett riktigt lyckat resultat. Saftig och god med mycket kålrotssmak, precis som vi hoppades. Denna vegetariska rätt hade definitivt passat in på vårt julbord men eftersom vi hellre tar några lugna myskvällar inför julen än att stressa i köket (för att få till ännu fler rätter på det redan proppfulla julbordet) så blev kålrotsskinkan en av sakerna som hamnade på “kanske julen 2017”-listan. 🙂
(Andra bloggar om: recept, vegetarisk julskinka, jul, familj, barn, matblogg, mat)