Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2017-09-14 (torsdag)
helstekt kalkon ugnsstekt kalkon

Hel kalkon i ugn blir en underbart god helgmiddag med mycket rester.

1 st kalkon (här 5,265 kg = räcker till ca 10 personer)
1 st citron
50 g smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
lite kinesisk soja
Fyllning:
200 g katrinplommon
300 g klyftade äpplen
Till formen:
2 dl vatten
2 st gula, stora lökar
6 st små morötter
5 st torkade enbär
Behövs:
steksnöre
stektermometer
  1. Ta ut påsen med kalkonlever ur kalkonen innan tillagning.
  2. Stoppa katrinplommon och äppelbitar inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
  3. Smält smöret och blanda det med salt, peppar och soja. Pensla kalkonen runt om.
  4. Lägg kalkonen med ryggsidan upp i en ugnsform. Stek i 30 minuter i 225 grader varm ugn.
  5. Tag ut formen och sänk värmen till 175 grader.
  6. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Låt ryggsidan vara uppåt, ös då och då.
  7. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. (Vår kalkon var på ca 5 kg vilket behövde ca 2½ timme i ugnen.)
  8. Vänd kalkonen så den ligger med bröstet upp den sista halvtimmen. Innerteperaturen ska vara 70 grader när kalkonen är klar. (Efter 30 minuter + 1½ timme på rygg vände vi kalkonen, men det krävdes ca 50 minuter för att stektermometern skulle visa 70 grader.)
  9. Ta upp kalkonen och låt den vila på skärbräda under folie medan såsen och tillbehören (se “Kalkonmiddag med kokt potatis, sås och tillbehör“) görs klara.

Kommentar: Receptet ovan är en mix av råd från olika sidor på nätet, främst Ingelsta kalkon. Vår kalkon på 5,265 kg behövde 3 dygn i kylen för att tina och sedan nästan tre timmar i ugnen för att bli klar, så det gäller att vara ute i god tid när man planerar att bjuda på en kalkonmiddag. Hur omständigt det än var så kom vi fram till att det var helt klart värt det då alla rätter vi gjorde med kalkonen (och som snart dyker upp på bloggen) blev jättegoda. Naturligtvis fanns det tre familjemedlemmar som endast ville ha det vita köttet men det var knappast några problem när man valt en kalkon som är beränad att räcka till tio personer. 😀

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se