2017-09-21 (torsdag)
Rester av det mörka köttet från den helstekta kalkonen kom till användning i denna purjolökspaj.
300 g | mörkare kalkonkött, i strimlor (se recept: helstekt kalkon) |
140 g | bacon, i större bitar |
1/4 kruka | färsk timjan, endast bladen |
lite | rapsolja |
1 st | purjolök, relativt stor = ca 300 g ansad purjo (grönt = fint skivad, vit = större bitar) |
salt och peppar | |
ca 1 msk | mjöl, lite mindre |
3,5 dl | kyckling-buljong (vi blandade 5 dl vatten med kycklingfond – blev dock för salt) |
1,5 msk | creme fraiche |
1 st | ICA smördeg (39×26 cm => 19,5 x 26 cm) (formen är 19×28 cm) |
1 st | uppvispat ägg med salt |
lite | collorit (till såsen) |
lite | kokta ärter (tillbehör) |
- Rensa timjanen.
- Stek bacon och timjan i lite olja på medelvärme i en stor gryta i några minuter.
- Tillsätt purjon i ca 3 minuter. Salta, peppra, lägg på locket och sänk värmen.
- Låt puttra i ca en halvtimme tills purjon är mjuk. Rör var 5:e till 10:e minut.
- Lägg i kalkonstrimlorna och rör runt.
- Pudra över med mjöl, rör runt. Tillsätt buljong och crème fraiche. Rör runt.
- Öka värmen och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Sila av men behåll vätskan, allt ska användas.
- Lägg blandningen med purjo, kalkon och bacon i en form, ca 19×28 cm. Toppa med dubbelvikt smördeg.
- Vik in kanterna på smördegen. Skär diagonala snitt i degen. Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda pajen i 35-40 minuter i 190 grader varm ugn.
- Värm såsen tillsammans med en skvätt collorit för färgens skull.
- Servera pajen med såsen och lite kokta ärter.
Kommentar: Denna paj (som är en fri tolkning av saltpeppar.se:s fria tolkning av Jamie Olivers “Turkey and sweet leek pie“) gjordes av rester av det mörkare köttet från den helstekta kalkon vi gjorde tidigare. Även om mamman tyckte att den var väldigt god (men lite väl salt) och pappan tyckte att den var ätbar (fast lite väl salt) så fick den tummen ner från båda barnen som inte alls var imponerade av den. Nästa gång gör vi en lite mindre salt paj (d.v.s. spär ut fonden ännu mer) i en lite mindre form så att alla blir nöjda. 😀
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, kalkon, barn, familj)
Vad synd att den inte blev en lika stor succé hemma hos er som hos oss. Här hemma är det en favorit vi även gjort när vi haft mycket gäster och gjort storkok. Men kul att ni vågade testa!
@Millan, Jag kan tänka mig att den kan göra succé om man får till saltmängden. Vi kommer garanterat att ge det ett nytt försök efter nästa kalkonmiddag.