Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2006-07-21 (fredag)
Grillspett

Runt tre timmar tar det att tillaga 10 grillspett om man grillar dem i två omgångar.

12 st grillspett av trä (ifall något går sönder)
50 st oxgrytbitsskivor, ca 1 ½ cm tjocka
  grillolja allround, Santa Maria
  grillkrydda, Santa Maria
40 st nypotatisar / färskpotatisar, små
2 st gul lök
3-5 st paprikor, valfri färg
några plommontomater
en bit gurka
några blad isbergssallad/sallad i kruka
  chilisås
  (kaffegrädde)
  1. Lägg grillspetten av trä i blöt ca en timme.
  2. Skrubba och koka nypotatisen i ca 10 min. Låt kallna.
  3. Lägg de 1½ cm tjocka oxgrytbitsskivorna i en skål. Häll grillolja över och vänd runt dem. Låt ligga och dra runt 40 minuter. Vänd då och då.
  4. Skala lökarna. Skär de halva lökarna i fyra klyftor.
  5. Skölj paprikorna. Skär dem i ungefär samma storlek som köttet och löken.
  6. Varva marinerat kött (5 bitar/spett), kalla potatis (4 st/spett), paprikabitar (5 st/spett) och de största bitarna av lökklyftorna (3 omgångar lökbitar/spett) på grillspetten som legat i blöt.
  7. Pensla grillspetten med lite grillolja. Krydda med grillkrydda.
  8. Grilla tills spetten har fin färg och är klara rakt igenom.
  9. Servera spetten med en blandad sallad och en klick chilisås.

Sonen, 3 år: Vill bara ha potatis med grädde.
Dottern, 5 år: Förtjust i potatisen och köttet. Åt även mycket gurka och tomat.
Pappan: “Mycket gott!”
Mamman: “Ganska starkt och extremt gott! Potatisarna blev väldigt lyckade och köttet var mört och numsigt.”

Kommentar: 10 grillspett är lite i överkant till 4 pers men eftersom det endast får plats 5 spett i vår lilla grill, vilket är för lite, så kan man lika gärna maxa grillen även andra rundan.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se