2011-01-23 (söndag)
Kryddiga kycklingklubbor med mild, gräddig currysås.
3-4 st | stora kycklingklubbor |
lite | Grillolja allround, Santa Maria |
lite | Grillkrydda, Santa Maria |
lite | rapsolja |
ev. lite vatten | |
Mild, gräddig currysås: | |
1 msk | smör |
½ st | rödlök, hackad |
1 st | äppelklyfta, grovriven |
1 msk | vetemjöl |
1 tsk | curry |
2 dl | vatten |
2 dl | vispgrädde |
salt och peppar | |
Tillbehör: | soja, Kikkoman |
broccoli |
- Kycklingklubbor: Tina dem om de är frysta. Skölj av dem och torka dem med lite hushållspapper.
- Lägg kycklingarna i en stor skål och häll grillolja över. Gnid in dem och krydda rejält med grillkryddan. Låt de ligga och marineras i minst 30 minuter, vänd då och då.
- Smörj en ugnsform med lite rapsolja. Lägg i kycklingarna med skinnsidan nedåt. Häll över resterna av marinaden. Ställ in i mitten av ugnen i 200 grader. Vänd dem efter ca 15 minuter. Häll eventuellt lite extra vatten i formen om det skulle behövas. Ös med vätskan i formen några gånger. Efter sammanlagt ca 40 minuter i ugnen så bör de vara klara. Kontrollera noga.
- Koka riset, gör currysåsen och koka broccolin medan kycklingen är i ugnen.
- Currysås: Smält smöret i en kastrull och fräs löken en stund.
- Tillsätt mjölet, curryn och äppelrivet efter en stund och låt fräsa några minuter.
- Häll i vatten och grädde. Låt koka upp under omrörning och sedan småputtra i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Servera kycklingklubborna tillsammans med ris, currysås, Kikkoman och kokt broccoli.
Sonen, 8 år: Väldigt nöjd med middagen. Tycker om att gnaga på kycklingbenen. Currysåsen och broccolin hoppar han dock över.
Dottern, 10 år: Jättenöjd med sin middag. Föredrar att äta sin kyckling med kniv och gaffel och har en hel del currysås och Kikkoman på sitt ris.
Pappan: Som vanligt så knorrade han över att det inte var kycklingfilé men verkade ganska nöjd trots allt.
Mamman: “Väldigt gott! Currysåsen måste kombineras med Kikkoman men gör den väl det så blir det en mycket god middag.”
Kommentar: Currysåsen är väldigt svag och kommer inte till sin rätt förrän den ligger på jasminriset tillsammans med lite Kikkoman (eller annan soja). Vill man ha lite mer sting i såsen så kan man öka mängden curry och tillsätta en hönsbuljongtärning.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, curry, kyckling, familj)
Gott med currysås!
sonen älskade kycklingen! Väldigt enkelt och väldigt gott.