Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-01-26 (onsdag)
skinkinnanlår gräddsås

Festligare vardagsrätt som hela familjen uppskattade. Klart på ca 50 minuter.

4-6 st skinkinnanlår
grillkrydda, Santa Maria (eller annan grillgrydda)
smör/rapsolja (att steka i)
1 st purjolök
Gräddsås:
1 klick smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
½ msk soja, Kikkoman
lite soja, Colorit (för färgens skull)
(ev. salt och peppar)
Tillbehör:
potatis
blandad sallad
svartvinbärs-gelé
  1. Skala och koka potatisen.
  2. Putsa till och torka köttbitarna. Krydda dem med grillkrydda på båda sidorna.
  3. Stek köttet i lite smör i ett stekjärn några minuter per sida tills det får fin färg. Tag sedan köttet ur stekjärnet.
  4. Smält lite extra smör i stekjärnet (där köttet stektes och nu borde finnas köttsaft- och kryddrester) och blanda ner vetemjölet. Tillsätt grädden, mjölken och sojan. Rör runt, låt koka upp och puttra några minuter. Smaka ev. av med salt och peppar. Sila upp såsen strax innan serveringen.
  5. Snitta, skölj och skiva purjon. Fräs den i lite smör i ett annat stekjärn.
  6. Servera innanlåren med kokt potatis, gräddsås, fräst purjolök, sallad samt en klick svartvinbärsgelé.

Sonen, 8 år: “Gräddsås! Mums!” Åt mycket av allt förutom gelén och den frästa purjon.
Dottern, 10 år: Åt glatt av det mesta men hade hellre haft hackad lök i stället för purjon.
Pappan: Mycket nöjd med maten och berömde den flera gånger.
Mamman: “Väldigt god mat! Speciellt den gräddiga och smakfyllda såsen var pricken över i:et.”

Favorit-i-repris-kommentar: Detta har vi gjort förr men då använde vi oss av KELDAS gräddsås. Fungerade minst lika bra med en hemlagad sås. För att göra den ännu lite bättre kan man nog blanda i lite gelé eller svartvinbärssaft. Måste testa det nästa gång.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se