Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2011-01-30 (söndag)
ryggbiff hasselbackspotatis

En mycket god, festlig och uppskattad middag som tar lite mer än en timme att tillaga.

4 st ryggbiffar
lite smör (att steka i)
salt
svartpeppar, malen
Hasselbackspotatis:
några potatisar
salt
smör
(ev. ströbröd)
Tillbehör:
béarnaisesås (se recept)
sallad
  1. Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur i ca en halvtimme innan det ska stekas.
  2. Skala potatisarna och skär dem i ganska tunna skivor, men inte helt igenom.
  3. Lägg potatisarna i en insmord ugnsform, pensla med t.ex. smält smör, sätt in dem mitt i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter. Ta ut dem några gånger och pensla och salta. Strö ev. ströbröd över potatisarna när de nästan är klara.
  4. Gör iordning béarnaisesåsen (färdigblandad, med pulver eller egengjord) och salladen.
  5. Torka av biffarna stek dem i lite smör i ett stekjärn. Genomstekt: ca 3-4 minuter per sida. Rosa: ca 2 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera biffarna tillsammans med hasselbackspotatis, béarnaisesås och en blandad sallad.

Sonen, 8 år: Tycker om både kött och potatis. Väldigt nöjd!
Dottern, 10 år: Hon tycker om allt, inklusive béarnaissåsen som hon gärna blandar ut med lite ketchup.
Pappan: En av hans favoriträtter.
Mamman: “Mört och gott kött, goda potatisar och en passande sås. En middag kan knappast bli bättre än så här.”

Kommentar: En middag som man kanske inte serverar en vanlig vardag, utan detta är lite mer fest/lyx-betonat. En väldigt uppskattad sådan.

Jag stekte biffarna nästan 6 minuter allt som allt och de blev precis som vi ville ha dem: väldigt rosa men inte blodiga.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se