2011-02-07 (måndag)
Superenkel och uppskattad färsbiffsmiddag, klart på runt en timme.
ca 500 g | oxfärs |
3/4 dl | vatten |
½ tsk | salt |
½ krm | svartpeppar, malen |
smör/margarin (att steka i) | |
Tillbehör: | |
potatis (till fyra personer) | |
3 st | gula lökar |
smör (att steka i) | |
1 st | oxbuljongstärning |
5 dl | vatten |
broccoli | |
(lingon) |
- Skala och koka potatisarna.
- Skala, skiva och stek löken i lite smör i ett stekjärn tills den är mjuk och fått fin färg.
- Blanda färs, vatten, salt och peppar till en jämn smet.
- Forma till åtta biffar.
- Stek biffarna i lite smör i ett stekjärn tills de är genomstekta. Lägg upp på fat.
- Gör skysåsen: Häll vattnet i stekjärnet och smula ner en buljongtärning. Låt koka upp. Smaka ev. av med salt och peppar. Sila upp skyn.
- Koka broccolin.
- Servera färsbiffarna med den stekta löken, kokt potatis, skysås, kokt broccoli och ev. en klick lingon.
Sonen, 8 år: “Detta var gott!” Tycker om både färsbiffar och sky/potatis. Löken och broccolin har han dock ännu ej lärt sig att tycka om. Fick gurka i stället.
Dottern, 10 år: Tycker om allt och avnjuter det tillsammans med en klick lingon.
Pappan: “För små och för få färsbiffar, annars var det bra.” En av hans favoritmiddagar.
Mamman: “Mums! Den stekta löken är verkligen pricken över i:et här.”
Kommentar: Bilden stämmer inte riktigt överens med verkligheten, då det egentligen användes betydligt mer skysås. Färsbiffar kan även serveras tillsammans med t.ex. ugnsstekta rotfrukter men denna familj föredrar ovanstående “potatis och sky”-variant.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, barn, familj, matblogg)