Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2006-11-10 (fredag)
Blandbiff

Enkel och god färsbiff som tar lite mindre än två timmar att tillaga.

400 g blandfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl vatten
1 st ägg
1½ tsk salt
1½ krm vitpeppar, malen
1 msk gul lök, finhackad
——–
potatis (till 4 pers)
matolja (till potatisen)
lite salt
lite svartpeppar, malen
2 st morötter, stora
lingon
(Ev. extra potatis att koka och pressa till barnen.)
  1. Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt svälla minst 10 min.
  2. Skala potatisarna och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en smord ugnsfast form. Häll över olja, salt och svartpeppar och rör runt.
  3. Rör ner ägg, salt, peppar och lök i ströbröd-blandningen.
  4. Lägg i köttfärsen och arbeta samman med en gaffel tills allt är väl blandat.
  5. Forma till fyra stora, ganska tunna biffar.
  6. Lägg biffarna i en smord ugnsfast form.
  7. Ställ in de båda formarna i mitten av ugnen i 175 grader.
  8. Rör runt bland potatisen lite då och då.
  9. Ta ut biffarna efter ca 35-40 minuter.
  10. Höj ugnstemperaturen till 225 grader och låt potatisen steka i ytterligare ca 15-20 minuter.
  11. Skölj, skala och råriv morötterna.
  12. Servera färsbiffarna med ugnsstekt potatis, rårivna morötter och en klick lingon.

Sonen, 4 år: Äter massor med pressad potatis och morötter. Smakade biffen men tyckte inte om den.
Dottern, 5 år: Äter massor med pressad potatis och lingon samt en hel del morötter. Smakade biffen, tyckte om den men åt inte så mycket av den.
Pappan: Är ingen morotsfantast men tyckte mycket om resten av maten.
Mamman: “Mums! Att en vanlig färsbiff kan vara så god. Jag måste verkligen ha fått till kryddningen, eller så var jag ovanligt hungrig.”

Kommentar: Bekvämt att steka i ugnen. Biffarna blir genomstekta utan att bli brända.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se