2006-11-10 (fredag)
Enkel och god färsbiff som tar lite mindre än två timmar att tillaga.
400 g | blandfärs |
4 msk | ströbröd |
1 msk | potatismjöl |
1½ dl | vatten |
1 st | ägg |
1½ tsk | salt |
1½ krm | vitpeppar, malen |
1 msk | gul lök, finhackad |
——– | |
potatis (till 4 pers) | |
matolja (till potatisen) | |
lite | salt |
lite | svartpeppar, malen |
2 st | morötter, stora |
lingon | |
(Ev. extra potatis att koka och pressa till barnen.) |
- Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt svälla minst 10 min.
- Skala potatisarna och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en smord ugnsfast form. Häll över olja, salt och svartpeppar och rör runt.
- Rör ner ägg, salt, peppar och lök i ströbröd-blandningen.
- Lägg i köttfärsen och arbeta samman med en gaffel tills allt är väl blandat.
- Forma till fyra stora, ganska tunna biffar.
- Lägg biffarna i en smord ugnsfast form.
- Ställ in de båda formarna i mitten av ugnen i 175 grader.
- Rör runt bland potatisen lite då och då.
- Ta ut biffarna efter ca 35-40 minuter.
- Höj ugnstemperaturen till 225 grader och låt potatisen steka i ytterligare ca 15-20 minuter.
- Skölj, skala och råriv morötterna.
- Servera färsbiffarna med ugnsstekt potatis, rårivna morötter och en klick lingon.
Sonen, 4 år: Äter massor med pressad potatis och morötter. Smakade biffen men tyckte inte om den.
Dottern, 5 år: Äter massor med pressad potatis och lingon samt en hel del morötter. Smakade biffen, tyckte om den men åt inte så mycket av den.
Pappan: Är ingen morotsfantast men tyckte mycket om resten av maten.
Mamman: “Mums! Att en vanlig färsbiff kan vara så god. Jag måste verkligen ha fått till kryddningen, eller så var jag ovanligt hungrig.”
Kommentar: Bekvämt att steka i ugnen. Biffarna blir genomstekta utan att bli brända.