2006-11-13 (måndag)
God gryta som tar ca en och en halv timme att tillaga.
600 g | grytbitar av nöt |
6 st | morötter |
5 dl | vatten |
1 st | köttbuljongtärning, Knorr |
1 krm | svartpeppar, grovmalen |
lite | salt |
lite | vetemjöl |
lite | mjölk, standard |
soja, Collorit | |
broccoli, fryst (till 4 pers.) | |
potatis (till 4 pers.) |
- Skala och koka potatisen.
- Skär köttet i strimlor och bryn i en stor stekpanna med lock.
- Skala och skär morötterna i skivor.
- Lägg i en smulad buljongtärning, 5 dl vatten, 1 krm svartpeppar, lite salt och morötterna i stekpannan.
- Låt grytan småkoka under lock i 25-30 minuter, eller tills köttet känns mört.
- Blanda mjölk och mjöl och häll i blandningen under omrörning.
- Låt det sjuda ett par minuter.
- Tillaga broccolin enligt förpackningen.
- Servera grytan med pressad potatis och kokt broccoli.
Sonen, 4 år: Äter en massa pressad potatis.
Dottern, 5 år: Äter mycket potatis samt en del kött, sås och t.o.m. broccoli.
Pappan: Tyckte om allt, t.o.m broccolin. Broccoli är en av de få grönsaker han inte rynkar näsan åt.
Mamman: “Betydligt godare med pressad potatis än kokt ris.”
Kommentar: Grytan tar relativt lång tid att göra, ger en hel del rester och smakar gott. Som vanligt så behövs en backup-plan till barnen för att de ska bli mätta.
“Favorit i repris”-kommentar: När jag lagade grytan 06-05-20 serverade jag den med ris, kokta grönsaker och gelé. Den pressade potatisen var betydligt godare. Dessutom blev såsen tjockare, vilket var bättre.