Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2006-11-13 (måndag)
Grytbitsgryta

God gryta som tar ca en och en halv timme att tillaga.

600 g grytbitar av nöt
6 st morötter
5 dl vatten
1 st köttbuljongtärning, Knorr
1 krm svartpeppar, grovmalen
lite salt
lite vetemjöl
lite mjölk, standard
soja, Collorit
broccoli, fryst (till 4 pers.)
potatis (till 4 pers.)
  1. Skala och koka potatisen.
  2. Skär köttet i strimlor och bryn i en stor stekpanna med lock.
  3. Skala och skär morötterna i skivor.
  4. Lägg i en smulad buljongtärning, 5 dl vatten, 1 krm svartpeppar, lite salt och morötterna i stekpannan.
  5. Låt grytan småkoka under lock i 25-30 minuter, eller tills köttet känns mört.
  6. Blanda mjölk och mjöl och häll i blandningen under omrörning.
  7. Låt det sjuda ett par minuter.
  8. Tillaga broccolin enligt förpackningen.
  9. Servera grytan med pressad potatis och kokt broccoli.

Sonen, 4 år: Äter en massa pressad potatis.
Dottern, 5 år: Äter mycket potatis samt en del kött, sås och t.o.m. broccoli.
Pappan: Tyckte om allt, t.o.m broccolin. Broccoli är en av de få grönsaker han inte rynkar näsan åt.
Mamman: “Betydligt godare med pressad potatis än kokt ris.”

Kommentar: Grytan tar relativt lång tid att göra, ger en hel del rester och smakar gott. Som vanligt så behövs en backup-plan till barnen för att de ska bli mätta.

“Favorit i repris”-kommentar: När jag lagade grytan 06-05-20 serverade jag den med ris, kokta grönsaker och gelé. Den pressade potatisen var betydligt godare. Dessutom blev såsen tjockare, vilket var bättre.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se