2011-08-17 (onsdag)
Recept på enkla blandfärs-järpar som tar 1 – 1 ½ timme att tillaga.
600 g | blandfärs |
6 msk | ströbröd |
3 dl | vatten |
1 tsk | salt |
1 ½ krm | svartpeppar, malen |
1 st | ägg, XL |
smör (att steka i) | |
Sås: | |
lite | smör |
5-7 dl | vatten |
3 msk | vetemjöl |
lite | soja collorit |
ev. salt och svartpeppar | |
Tillbehör: | |
potatis (till 4 pers.) | |
lingonsylt | |
blandad sallad (här: småtomater, gurka, sugar snaps) |
- Blanda ströbröd, vatten och kryddor. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör runt då och då.
- Skala och koka potatisen.
- Blanda i ägg och färs i ströbrödsblandingen. Rör till en jämn smet.
- Forma färsen till äggstora järpar. Lägg på ett vattensköljt skärbräde.
- Bryn järparna runt om i lite smör tills de får vacker färg. Enklast blir det om man använder två stekjärn samtidigt.
- Flytta över alla de brynta järparna till det ena stekjärnet. Sänk värmen, tillsätt 1 dl vatten, lägg på ett lock och låt järparna eftersteka några minuter, tills de är klara rakt igenom.
- Tillaga såsen i det andra stekjärnet: Smält ev. mer smör i resterna efter järp-steket. Strö över vetemjöl och rör till en slät pasta. Tillsätt ca 5 dl vatten under omrörning. Låt koka upp och sedan puttra en stund.
- Tag upp järparna från det första stekjärnet och rör ner sås-grunden från det andra stekjärnet, tillsätt ev. lite mer vatten. Låt puttra ett tag. Färgsätt ev. med collorit och smaka av med salt och peppar. Sila såsen innan den serveras. (Man måste naturligtvis inte använda två stekjärn men det går snabbare samt ger extra smak till såsen.)
- Servera järparna tillsammans med kokt potatis, brunsås, blandad sallad samt en klick lingon.
Sonen, 9 år: “Järparna smakar som biffar. Mums.” Åt en del järpar, potatis och gurka.
Dottern, 10 år: “Jätte-, jätte- jättegott!”
Pappan: “Ska inte järpar vara avlånga? Goda var de i alla fall. Mycket bättre med brunsåsen till än gräddsås.”
Mamman: “Betydligt godare än den mäktiga, gräddiga versionen vi annars brukar ha.”
Favorit-i-repris-kommentar: Tidigare har vi haft grädde i både järparna och såsen (se recept) men detta recept var betydligt godare och blir något vi kommer att hålla oss till i fortsättningen. Nästa gång ska jag dock göra dem en aning större, då dagens järpar blev i minsta laget.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, järpar, blandfärs, familj, barn)
Sonen på 5 år åt med god aptit. Han har börjat äta potatis nu sedan jag började köpa ekologisk… Jag tycket också järparna var goda. 🙂