Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2012-01-15 (söndag)
kålpudding middag husmanskost

Klassisk husmanskost som tar runt 2 timmar att tillaga och räcker till en stor ugnsform.

Kålpudding:
2 st kålhuvud (à ca 1,4 kg)
lite smör/Milda Gourmet (att steka i)
600 g fläskfärs
5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
Fusksås:
5 dl vatten
1½ msk Touch of taste: oxfond med rödvin
3 msk maizenaredning
Tillbehör:
potatis (till 4 pers.)
blandad sallad
lingonsylt
  1. Kålpudding: Ta bort de yttersta kålbladen och skär loss den hårda saken i mitten av huvudet.
  2. Hacka kålen i små, men inte för små, fyrkanter.
  3. Bryn kålen i lite matfett i två stora stekjärn. Vänd ofta och var noga med att den inte bränns.
  4. Blanda färs, kryddor och vatten. Smeten ska bli riktigt lös.
  5. Lägg hälften av den brynta kålen i en ugnsfast form. Lägg färsen ovanpå och täck med resten av kålen.
  6. Grädda i mitten av en 175 grader varm ugn i ca 45 minuter.
  7. Skala och koka potatisen.
  8. Förbered en blandad sallad.
  9. Fusksås: Koka upp 5 dl vatten, oxfonden samt ev. lite vätska från kålpuddingen. Rör i maizenaredningen och låt puttra några minuter.
  10. Servera kålpuddingen med kokt potatis, sås, lingon samt en blandad sallad.

Sonen, 9 år: Han hade för sig att han tyckte om kålpudding och gav därför rätten flera försök, utan att lyckas. “Kålen smakar konstigt”, beklagade han sig. Kom sedan på att det var kåldolmar, inte kålpudding, som han börjat gilla.
Dottern, 11 år: “Mumsfillibabba!” Numera älskar hon tydligen kålpudding och tog extraportioner av allt.
Pappan: En av hans absoluta favoriträtter som han äter tillsammans med potatis, sås och lingon men absolut inga grönsaker.
Mamman: “Väldigt god husmanskost.”

Favorit-i-repris-kommentar: Denna rätt har vi lagat flera gånger men det är inte förrän nu som barnen börjar visa lite intresse för den. Detta är ju bra för rätten är god, billig och relativt enkel att tillaga. Endast själva förarbetet med kålen tar lite tid men sedan sköter den sig praktiskt taget själv i ugnen.

(Andra bloggar om: , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se