2012-01-19 (torsdag)
Recept på en god, vegetarisk gryta som tar ca 35 minuter att tillaga.
2 dl | röda linser, Risenta |
4 dl | vatten |
2 st | gula lökar |
1 msk | rapsolja |
2 tsk | paprikapulver |
1 st | grönsaksbuljongtärning, Bong |
1 brk | krossade tomater, 500 g |
2-3 st | potatisar |
3 msk | tomatpuré |
lite | salt |
Tillbehör: | |
blandad sallad | |
minibaguetter | |
Bregott eller dylikt (att be baguetterna med) |
- Skala och hacka löken. Skala potatisarna och skär dem i små tärningar.
- Fräs löken genomskinlig i lite olja i en stor kastrull. Strö över paprikapulver.
- Häll i vatten, krossade tomater, sköljda linser, buljongtärningen samt potatisbitarna.
- Låt grytan småkoka (utan lock största tiden) i ca 15 minuter eller tills potatisen är genomkokt. Rör runt då och då. Smaka av med tomatpuré och salt.
- Servera grytan med en blandad sallad och minibaguetter med smör.
Sonen, 9 år: När han ser sin syster äta flera tuggor tar han mod till sig och smakar grytan. Det var dock inget som föll honom i smaken, inte ens potatisarna fick godkänt.
Dottern, 11 år: “Det var inte så dumt, det går att äta… men jag föredrar annat.” Hon åt en hel del men poängterade att det inte var någon favoriträtt.
Pappan: Han, som börjar få smak för vegetariska rätter, tyckte att detta var gott och var riktigt nöjd.
Mamman: “Mycket gott. De röda linserna gjorde sig väldigt bra i grytan. Skulle även kunna tänka mig tillsätta lite extra kryddor nästa gång.”
Favorit-i-repris-kommentar: Detta recept kommer ursprungligen från Risenta men har nu justerats en del och passar vår familjs önskemål mycket bättre. Från början använde vi t.ex. gröna linser men upptäckte att med de lite mildare, röda linserna så blir grytan t.o.m. accepterad av dottern, i alla fall nästan. 🙂
(Andra bloggar om: recept, mat, linser, gryta, barnfamilj, vegetariskt)