2012-02-05 (söndag)
En mycket god, festlig och uppskattad middag som tar runt en timme att tillaga.
4 st | ryggbiffar |
lite | smör (att steka i) |
salt | |
svartpeppar, malen | |
Vitlökssmör: | |
100 g | smör |
1-3 st | vitlöksklyftor, pressade |
½ msk | pressad citron |
1 krm | svartpeppar |
½ tsk | salt |
Tillbehör: | |
pommes strips | |
sallad |
- Gör vitlökssmöret: Blanda ihop alla ingredienserna. Spritsa ut dem i toppar och låt dem stelna i kylen. Ta fram en stund innan det ska serveras.
- Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur i ca en halvtimme innan det ska stekas.
- Tillaga pommesen enligt anvisningarna på påsen. (Eller gör dina egna.)
- Förbered en blandad sallad.
- Torka av biffarna och stek dem i lite smör i ett stekjärn. Genomstekt: ca 3-4 minuter per sida. Rosa: ca 2 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
- Servera biffarna tillsammans med pommesen, vitlökssmöret och salladen.
Sonen, 9 år: Både pommes och biff åkte ner utan protest men smöret ville han inte smaka.
Dottern, 11 år: Är väldigt förtjust i allt, inklusive vitlökssmöret som hon tar en extra klick av.
Pappan: Precis som sonen så ratade han smöret men åt glupskt av allt det andra.
Mamman: “Ryggbiff tillhör inte vanligheterna här men är väldigt uppskattad den väl dyker upp. Vitlökssmöret och pommesen passade bra till. Mums!”
Kommentar: Hela familjen uppskattar en mediumstekt ryggbiff men det är endast tjejerna som tycker om vitlökssmör. Som tur är så går det alldeles utmärkt att frysa in resterna, som kan plockas fram vid annat tillfälle.
Se även receptet på “Ryggbiff med hasselbackspotatis och béarnaisesås“.
Ser så gott ut