2012-02-17 (fredag)
Recept på 30 st gulliga vetebullar som även små barn kan vara med och baka ut.
175 g | smör/margarin |
5 dl | mjölk |
50 g | jäst |
½ tsk | salt |
nästan 2 dl | socker |
ca 1,5 liter | vetemjöl |
1-2 st | ägg (till pensling) |
60 st | russin (till garnering) |
- Smält matfettet och häll i mjölken.
- Värm mjölkblandningen till fingervärme (37 grader).
- Lös upp jästen i lite av vätskan i en degbunke.
- Tillsätt resten av vätskan, salt, socker samt eventuellt saffran.
- Arbeta in det mesta av mjölet, fortsätt tills degen släpper degbunkens kanter.
- Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats ca 30 minuter.
- Arbeta degen några minuter i bunken och ta sedan upp den på en mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig.
- Dela upp degen i 30 lika stora bitar. Rulla dem till runda bullar, platta ut lite och sätt fast två russin i varje bulle som ögon.
- Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar. (Tre plåtar med 10 bullar på varje.)
- Jäs övertäckta, till knappt dubbel storlek, ca 30 min.
- Pensla bullarna väl med uppvispat ägg.
- Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i ca 8 minuter.
- Låt bullarna kallna under bakduk.
Sonen, 9 år: “Det var jag som kom på namnet. Jättegoda!”
Dottern, 11 år: “Gulliga små rackare…. och goda är de också.”
Pappan: Tokig i lussekatter utan saffran, vilket detta egentligen är.
Mamman: “Smakar som vanliga vetebullar utan fyllning. Lite småtråkiga i längden men roliga att titta på.”
Kommentar: Pappan älskar lussekatter utan saffran men eftersom det var lite fel tid på året för sådana så bakade jag ut dem som små, söta fantasidjur i stället. De blev väldigt uppskattade, speciellt av barnen. 🙂
(Andra bloggar om: recept, vetebullar, baka, barn, familj)