2007-09-02 (söndag)
Klassisk mjuk chokladkaka i långpanna med kaffeglasyr och strössel / kokos.
150 g | margarin |
2 st | ägg |
3 dl | socker |
2 tsk | vanillinsocker |
1 msk | kakao |
4½ dl | vetemjöl |
2 tsk | bakpulver |
1½ dl | mjölk |
— | |
75 g | margarin |
1-2 msk | kallt kaffe |
1 msk | kakao |
2 tsk | vanillinsocker |
3½ dl | florsocker |
— | |
strössel eller kokosflingor (till garnering) |
- Smält margarinet och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vanillin, kakao, mjöl och bakpulver i en egen skål.
- Häll i mjölblandning, mjölk och margarin omväxlande i äggsmeten.
- Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30×40 cm.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 15 min.
- Låt kakan svalna.
- Smält under tiden matfettet till glasyren.
- Tillsätt kaffe, kakao, vanillin och florsocker under omrörning.
- Bred glasyren på kakan. Strö på strössel.
- Skär kakan i fyrkantiga bitar. Dela bitarna tvärs över så de blir trianglar.
Sonen, 5 år: Kaktokig, precis som sin far.
Dottern, 6 år: Tycker om kakor, fast på ett mer sansat sätt.
Pappan: Tokig i “Bruna Bitar”, som de hette i hans barndom.
Mamman: Jag är uppvuxen med “Sivs kaka” och vill att det ska vara kokosflingor på kakorna. Är dock ensam i familjen om att tycka detta så därför har det blivit att det blir strössel på dem.
Kommentar: Detta är en variant av klassikern som vanligtvis är täckt av kokosflingor och kallas för Snoddas, Mockarutor, Kokosrutor, Kärleksmums, Sivs kaka eller något liknande. Jag kallar dem däremot för Strösselkakor eftersom denna varianten är täckt av just strössel.
Varför trekantiga? En gång ville jag göra dem lite extra festligt stora, men de blev så stora att pappan tyckte att jag borde halvera dem… och på den vägen är det.
[…] 80 minuter redan klockan 11, 42 minuter core och 38 minuter styrka på Wii-spelet. Nu har jag bakat kärleksmums och snart kommer farmor och farfar på fika. Summan av dagens övningar blir alltså […]