2013-01-01 (tisdag)
Ett enkelt och gott tillbehör till diverse glass-efterrätter.
½ st | vaniljstång |
1½ dl | strösocker |
2 dl | vatten |
1 tsk | pressad citron |
3 st | clementiner |
- Blanda vatten och strösocker i en kastrull och koka upp.
- Klyv vaniljstången och skrapa ur innehållet. Lägg allt i sockerlagen och låt koka ett par minuter.
- Ta bort kastrullen från plattan och smaka av med citronsaften.
- Skala clementinerna noga. Skär ett par hack i varje klyfta utan att de delas.
- Lägg clementinklyftorna i den ljumma sockerlagen och låt allt svalna.
- Servera clementinerna som tillbehör till glass, t.ex. hemmagjord Tobleroneglass.
Sonen, 10 år: Han är inte så förjust i vanliga clementiner men dessa tyckte han väldigt bra om.
Dottern, 12 år: “Gott.”
Pappan: “Inte dumt alls.”
Mamman: “Smakar som man kunde förvänta sig: söta med en hint av vanilj och citron. Väldigt gott.”
Kommentar: Ursprungsreceptet hittade jag i senaste numret av Hemmets Veckotidning men jag justerade det en aning då 2 clementiner och ½ tsk pressad citron kändes alltför lite. Jag tror t.o.m. att jag kommer att öka citronmängden ytterligare nästa gång jag gör detta, för fler gånger blir det garanterat.
(Andra bloggar om: recept, clementiner, barn, familj)