2013-04-15 (måndag)
En nyttig och god vegetarisk middag/lunch.
Kikärtor i tomatsås: | |
lite | rapsolja |
lite | purjolök, snittad, sköljd och strimlad |
1 brk | kikärtor, sköljda och avrunna |
1 brk | krossade tomater |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
(ev. paprikapulver och chilipulver efter smak) | |
Tillbehör: | |
kokt råris | |
1 st | broccoli, sköljd och delad i små buketter |
några | morötter, sköljda, skalade och tärnade |
- Koka råriset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Fräs upp purjolök-strimlorna i lite olja i en kastrull.
- Tillsätt de krossade tomaterna, de sköljda och avrunna kikärtorna, salt, peppar och ev. paprikapulver och chilipeppar. Låt koka upp och sedan puttra på svag värme i några minuter.
- Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i broccolin och morötterna och låt de koka under lock i ca 8 minuter eller tills de är precis genomkokta. Häll sedan av vattnet och låt grönsakerna ångas av innan serveringen.
- Servera kikärtsröran tillsammans med råriset och de kokta grönsakerna.
Sonen, 10 år: Smakade tappert men är fortfarande motsträvig när det gäller vegetariska rätter.
Dottern, 12 år: “Gick att äta”.
Pappan: Åt med stor aptit och tog även en extraportion, så det var mer än väl godkänt.
Mamman: “Tuggigt ris, goda kikärtor, tydlig söt tomatsmak och goda grönsaker. Riktigt smaskigt.”
Kommentar: Då det skiljer enormt mycket i både smak och konsistens mellan de olika konserv-märkena så råder jag er att testa er fram till era egna favoriter när det gäller kikärtor och krossade tomater. Ju godare råvaror, desto godare slutresultat och grundtanken här är att tomatkrosset ska vara naturligt sött och fylligt och kikärtorna härligt mjuka.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, kikärtor, råris, familj, vegetariskt)