2007-12-12 (onsdag)
God rätt av rester från julskinka. Tar ca 70 min och blir till två/tre pers.
2 skivor | julskinka, tjocka |
ca 4 st | potatisar, mycket stora |
½ st | gul lök |
svartpeppar, grovmalen | |
(ev. salt, om inte skinkan är extremt salt) | |
2-3 dl | vispgrädde |
——– |
- Tärna skinkskivorna.
- Skala och skiva potatisen.
- Skala och hacka löken
- Varva potatis, lök, skinktärningar och svartpeppar i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager potatis samt peppar.
- Häll över grädden.
- Gratinera i ugn i ca 50 min i 225 grader.
- Servera gratängen med sallad och bröd.
Sonen, 5 år: Tycker inte om gratänger. Fick kassler och kokt potatis istället.
Dottern, 7 år: Inte heller hon äter gratänger. Kasslern och potatisen fick godkänt i alla fall.
Pappan: Positivt överraskad. Tyckte att gratängen var mycket god.
Mamman: “Mycket saftig och god smak. Skinkan är som gjord för detta. Väldigt gott!”
Kommentar: Vi hade otur och fick en extremt salt julskinka, men den passade väldigt bra i potatisgratängen. I normalfall (när jag gör kasslergratäng) så brukar jag salta mellan potatislagren, men det behövdes inte nu. Blev riktigt bra.
(Andra bloggar om: recept, jul, mat, julskinka, gratäng, middag, skinkrester)